x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Abia acum USL joacă periculos

Abia acum USL joacă periculos

de Sorin Roşca Stănescu    |    10 Iul 2012   •   12:38

Fara Basescu. Ei bine, fara Basescu la Cotroceni, situatia este mai grea. Pentru ca el are posibilitatea si libertatea de a ataca furibund. De a lovi din toate pozitiile. Iar aliatii lui Traian Basescu sunt numerosi, vicleni si motivati. Si nu sunt putini, atat in tara, cat si afara. USL s-a trezit cu un alt tip de adversar. Pe care cetatenii nu mai sunt atat de dispusi, incepand de azi, sa-l sanctioneze. Dimpotriva. Ei vor fi atenti la guvernare. La excesele puterii. O putere in care inca regimul Basescu sta inradacinat dar care, oficial, nu mai este a regimului Basescu.

In absenta presedintelui suspendat ca titular oficial de regim, USL trebuie sa dovedeasca intelepciune si echilibru ca forta politica, eficienta si cinste la guvernare. Fiecare cetatean va fi cu ochii pe Executiv, pentru a vedea, acum, in absenta oficiala a lui Traian Basescu, ce anume face din ceea ce a promis. Si ce anume nu face. Fiecare procuror DNA care este si ramane dependent de regimul Basescu va supraveghea actele de coruptie ale noilor guvernanti. Si asta nu e rau. Daca va exista coruptie, ea va fi amendata dramatic la alegeri. Iar USL se poate prabusi. Si la fel se intampla si in eventualitatea in care guvernarea, fara a fi corupta, nu se va remarca prin eficienta. Din nou romanii vor reactiona.

Vocile critice se strang, incepand de azi, in jurul suspendatului. Multe dintre aceste voci au fost si sunt platite din bani publici. Asa cum o dovedeste raportul Curtii de Conturi referitor la Institutul Cultural Roman. Aici s-a facut si se face, in forta, propaganda politica pe bani publici. Promovarea culturii nationale este doar un paravan. Dar propagandistii regimului sunt mult mai numerosi. Si ii regasim atat in interiorul Romaniei, cat si afara. Cu titlu de exemplu, sotia parlamentarului german extrem de vocal impotriva USL s-a dovedit a fi consiliera Monicai Macovei. Anti-avocatul statului roman. Laura Stefan, asa-zis expert in anticoruptie la Forum Expert, a fost consiliera doamnei Macovei la Ministerul Justitiei. Unde a prezentat o declaratie de avere extrem de controversata. Nu stiu daca este santajata dar, in mod cert, este santajabila. In prezent, are un contract de consultanta pe probleme de justitie in beneficiul Excelentei Sale Mark Gitenstein, ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti. Este cordonul ombilical dintre Monica Macovei si Gitenstein, care a devenit si el, de voie, de nevoie, un fan al regimului Basescu. Desi apare frecvent la televiziune, ea nu-si divulga identitatea. Aflu ca de curand, la Forum Expert a trecut si Sorin Ionita. Alt avocat Basescu. Se pare ca a plecat de la SAR intrucat a pus mana pe bani care nu erau ai lui.

Am dat mai sus doar doua exemple. Sunt o nimica toata din tesatura extrem de complexa creata in cei aproape opt ani de cel care a fost presedintele Traian Basescu si astazi nu mai e.

Mai departe, Basescu beneficiaza de sustinerea Popularilor Europeni. Daca PDL pierde la scor alegerile din noiembrie, Popularii Europeni pierd majoritatea. Si e de rau pentru ei. Asa se explica gestul regretabil si scandalos al doamnei Merkel, care a acuzat USL, in calitate de cancelar al Germaniei, cand ea de fapt vorbea ca reprezentant al Popularilor. Un gest care, din pacate, va starni resentimente in randul sustinatorilor USL. Fata de Germania, nu fata de Merkel. Abia acum pentru USL e greu!

Sursa: CorectNews

×