x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale "Aceasta-i Întrebarea!" Care dintre ele?

"Aceasta-i Întrebarea!" Care dintre ele?

de Adrian Năstase    |    21 Feb 2012   •   21:00

In peisajul complicat al vietii politice romanesti, Hamlet ar avea probabil dificultati in a gasi o singura intrebare fundamentala. Ne intrebam, firesc, ce se va intampla de acum incolo pe scena noastra politica. E o intrebare compusa insa din foarte multe alte intrebari, pentru ca evolutiile sunt abrupte, mai ales in zona guvernamentala, iar presiunile publice sunt din ce in ce mai mari. Sa trecem in revista semnele de intrebare ale momentului.

Ce fel de premier vom avea de acum incolo? Independent fata de PDL? Pe modelul din Ungaria, din anii 2000 – Peter Medgyessy (premier independent) / Laszlo Kovacs (presedinte de partid)? Asta ar insemna ca MRU nu va aplica neaparat o linie a partidului si ca partidul nu ar beneficia electoral de eventuale succese ale administratiei centrale. Asta ar mai insemna ca partidul poate cr­itica guvernarea si se poate delimita de ea, cand e cazul. N-ar fi pentru prima oara cand acest partid si-ar sterge trecutul si s-ar prezenta ca ceva nou si proaspat. Intra Ungureanu in PDL? Pe ce pozitie? Ar aplica la Guvern indicatiile lui Boc, de pe fotoliul de vicepresedinte de partid? Ar ataca pozitia actualului lider? Ar avea timp sa preia, cat de cat eficient, si partidul pana la alegeri?

Ce fel de guvernare vom avea? Cu ce directie? Ce conduce, de fapt, Ungureanu? La Palatul Victoria avem cel putin doua grupari pedeliste care nu se afla in relatii foarte roz, mai sunt UDMR si UNPR plus Catalin Predoiu, care ii reprezinta mereu (era sa scriu MRU) pe Basescu si pe Morar. Plus Guvernul din umbra de la Modrogan... Toate aceste grupari isi vor acutiza revendicarile in lunile ce urmeaza. Se poate guverna cat de cat coerent in asemenea conditii? Plecand intr-un an electoral cu un imens handicap – semiblocarea economiei in ia­nuarie si februarie, probleme sociale acutizate, perspectiva facturilor la incalzire din martie, blocarea unor fonduri comunitare, pericolul inundatiilor...

Ce fel de presedinte vom avea in lunile care vin? Isi va pastra Ba­sescu conduita de presedinte juca­tor? Spatiul lui de joc va fi, evident, mult mai redus. Printre al­te­le, nu mai poate sa evolueze in aer liber, starea vremurilor il obliga aproape exclusiv la jocuri de sala. Va alege sa-l tuteleze pe noul premier? Sau se va da discret la o parte, aplicand la final de mandat Constitutia, macar asa, de curiozi­ta­te? Il va sacrifica Basescu pe Un­gureanu, impunand masuri austere si criticand guvernarea? Are in maneca un alt as pentru prezidentiale? Sau se bazeaza pe el si va incerca sa-l consolideze ca "dauphin"? Dar poate, de fapt, Basescu sa imbunatateasca ima­gi­nea cuiva in zilele noastre alt­cum­va decat neaparand langa acea persoana? Mda, trebuie sa ma opresc aici, deja vad ca fiecare in­trebare naste o alta intrebare si tot asa. Cred ca un singur lucru e sigur in tot peisajul confuz care ne in­con­joara. In cateva luni, nenu­ma­rati oameni vor incepe sa dea raspunsuri in sectiile de vot, multe intrebari se vor lamuri, iar altele vor deveni inutile sau desuete.

×