x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Aceeasi economie cu alta politichie

Aceeasi economie cu alta politichie

25 Mai 2005   •   00:00

De la introducerea cotei unice de impozitare au trecut aproape 150 de zile si avem deja doi producatori auto, unul de camioane (MAN) si altul de componente (Montupet) care au privit cu interes Romania, dar care, in cele din urma, au preferat alte locatii din zona.

Se poate motiva, intr-adevar, ca cinci luni constituie un rastimp scurt. Numai ca in Slovacia, de pilda, la un trimestru de la introducerea cotei unice, numarul de disponibilizati ajunsese la 19% din totalul fortei de munca. Iar ca dovada ca dupa falimente si somaj urmeaza imbunatatirea structurii economice, reforma fiscala i-a adus in tara central-europeana pe Peugeot

CitroIn, Volkswagen, KIA sau Ford si, mai nou, pe producatorul de anvelope Hankook. Numarul somerilor inregistrati a scazut la 13% la finele lui 2004, pentru a se situa sub 12% in prezent. Din ianuarie pana in martie 2005, in industria prelucratoare slovaca s-au creat nu mai putin de 12.000 de noi locuri de munca.

Dar originea asemanarii dintre noi si slovaci rezida nu doar din micimea impozitelor asupra muncii si a capitalului, ci si din nivelul urias al contributiilor la asigurarile sociale: 49%. Insa pentru ca Slovacia a aplicat reteta corecta - cota unica plus restructurare - , Richard Sulik, artizanul programului lor fiscal, isi permite sa propuna un plan si mai indraznet: injumatatirea CAS.

Deci, fosta partenera de confederatie a Cehiei, odata scapata de Iliescul ei, Vladimir Meciar, a abandonat disputele populist-nationaliste in favoarea muncii si capitalului. Noi, in afara ca am introdus o cota unica cu trei puncte mai redusa decat ei, ce-am mai facut? Si, mai ales, ce vrem? Cine sunt strategii nostri? Avem asa ceva?

Ceea ce stim sigur este ca in ultimii ani s-a vorbit mult. S-a discutat despre orice altceva decat despre cea mai importanta problema a noastra: schimbarea la fata a economiei. PSD, de exemplu, si-a rezumat discutiile economice la integrarea europeana. Acum, nici macar despre asta nu se mai pomeneste nimic... Dar intrebarile persista: Unde-s strategii Romaniei si ce putem face ca sa nu mai fim ultimii in Noua Europa? Are cineva vreo idee? Sa ne-o spuna si noua!

Pai, pana cand in laboratoarele de partid si de stat se vor fabrica noi declaratii si evenimente care sa linisteasca natia ori sa-i abata atentia spre alte lucruri, Slovacia, Bulgaria si Polonia se bat pentru fiecare investitor. Strang banut cu banut, ca sa se dezvolte. Noi avem bani, dar nu stim ce sa facem cu ei. Banca centrala este constransa sa pastreze in vistierie echivalentul a 10 miliarde de euro, care, daca ar intra in economie, pe actuala structura, ne-am molipsi din nou de inflatie.

Asadar n-au trecut nici 150 de zile si sunt deja multi cei care aseamana actuala guvernare cu defuncta CDR. Pentru orice hop mai important, Cabinetul Tariceanu da vina pe vechiul Executiv... Ceea ce in mare masura este adevarat: datoriile PSD ajung iarasi la scadenta pe mandatul altora. Dar asta nu inseamna ca actuala coalitie a gasit solutia ca o parte importanta a potentialului tarii sa nu mai zaca nefolosit.

Si, din pacate, ca si in fotbal, in economie, ratarile se razbuna. Asta, indiferent daca atacantul trage din nepricepere pe langa poarta ori daca suteaza intentionat in bratele portarului. Pana la integrarea din 2007 au ramas mai putin de 600 de zile, fiindca numai in acest an am irosit inca 150. Iata un record demn de Guinness Book: 5.600 de zile fara restructurare.

×
Subiecte în articol: editorial