x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Adevăruri istorice care lipsesc din mesajul lui Klaus Iohannis

Adevăruri istorice care lipsesc din mesajul lui Klaus Iohannis

de Serban Cionoff    |    25 Oct 2020   •   15:03
Adevăruri istorice care lipsesc din mesajul lui Klaus Iohannis

Cine citește cu atenție Masajul pe care l-a transmis pseudo-președintele României, Klaus Iohannis, cu prilejul Zilei Armatei Române, nu poate să nu remarce că din text lipsește referirea la un fapt esențial, pe care nimeni și sub nici-un motiv nu are voie să îl ignore. Foarte adevărat, în mesaj se menționează că „de-a lungul istoriei( ostașii noștri n.n.) au luptat pentru apărarea națiunii și statului român”, dar aceasta mi se pare o formulare evazivă, fără,însă, să se facă o mențiune expresă la un adevăr istoric de cardinală importanță și anume că armata română a luptat, cu uriașe sacrificii, pentru independența țării și pentru apărarea unității și integrității statului național român.

 De aceea, ca simplu cetățean al României, nu pot decât să îmi exprim nemulțumirea față de omisiunea absolut nejustificată a unei referiri speciale la cauzele pentru care a fost aleasă ziua de 25 octombrie  ca Zi a Armatei Române. Motiv pentru care îi amintesc chiriașului din Dealul Cotrocenilor că, în această zi, armata română a eliberat ultima brazdă din teritoriul național, adică din Transilvania, străvechi pământ românesc, care ne fusese răpită prin odiosul Diktat de la Viena și cedată regimului horthyst. Ar mai fi putut, același dătător de mesaj, să evoce și un alt adevăr istoric și anume că, în perioada 23 augusit-25 octombrie 1944, adică după ce România a rupt alianța cu regimul lui Hitler, pe front au murit, au fost răniți sau au fost luați prizonieri 58.330 de militari români. Pentru ca, după 25 octombrie 1944, armata română să participe, alături de militarii din coaliția Națiunilor Unite la eliberarea Ungariei,Cehoslovaciei și Austriei. Contribuind, astfel, la scurtarea , cu 200 de zile, a celui de-al doilea război mondial.

 Este foarte bine că, în mesajul despre care discutăm, se vorbește  despre participarea armatei noastre  la îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul Alianței Nord-Atlantice și la implementarea Politicii de Securitate și Apărare Comună a Uniunii Europene, dar sunt convins că era mai mult decât necesar să se spună și că toate aceste acțiuni se înscriu în continuarea unei glorioase tradiții de luptă a oștirii române pentru apărarea cauzei păcii și securității în Europa și în lume.

 Recunosc,  am un motiv personal pentru care am scris aceste rânduri. Sunt fiu al unui militar român, grav rănit pe frontul celei de a doua conflagrații mondiale și nu îmi pot ascunde nedumerirea și nemulțumirea că aceste adevăruri esențiale lipsesc din mesajul adresat de către cel care pretinde a fi numit și recunoscut ca președinte al tuturor românilor. Cu toate acestea, din respect pentru ideea de Onoare Militară și pentru Armata Română, nu voi mai încerca să aduc în discuție și cauzele sau motivele cărora li se datorează această omisiune de neacceptat. Constat numai faptul ca atare și las ca subiectul să fie discutat de oameni cu adevărat pregătiți în știința istoriei sau, poate, nu numai în acest domeniu…

                                                                     

×