Fiecare administraţie care se perindă la conducerile de tot felul
opreşte proiectele celei de dinaintea ei, mai fiecare măreţ obiectiv
început cu festivităţi şi tăieri de panglici se blochează după o lună
sau un an, aproape orice funcţionar, care îşi respectă statutul, e
expert mai ales să explice de ce nu poate fi făcut un anumit lucru,
nu să găsească o cale prin care acel ceva să devină posibil.
Poate că din punct de vedere sportiv, maratonul de la Bucureşti, primul din istoria oraşului, a fost un succes. E rostul specialiştilor să aprecieze. Dar interesul publicului pentru eveniment a fost aproape egal cu zero. Cursa a fost băgată în seamă doar în măsura în care a mai blocat şi ea ceva din trafic. Pretutindeni unde se organizează asemenea competiţii domneşte o atmosferă de sărbătoare. Oamenii ies pe străzi să încurajeze participanţii. Au loc numeroase evenimente comerciale sau culturale în jurul lor. La Bucureşti nu a fost să fie aşa. Cel puţin de data asta.
Un alt eveniment, însă, a avut parte de un interes enorm. Biletele s-au epuizat cu zile înainte. Discuţiile despre el au acoperit şi vor acoperi săptămâni, iar ratingul transmisiei televizate a fost uriaş. Mă refer, desigur, la meciul România – Franţa, de la Constanţa.
Sunt conştient de diferenţele de miză, tradiţie sau spectacol dintre cele două întâmplări sportive. Dar această diferenţă de interes dintre ele m-a dus cu gândul şi la ceva, poate, mai profund.
Maratonul e prin excelenţă o competiţie de rezistenţă ce presupune efort constant, bine dozat. Nu poţi să câştigi dacă într-o parte a cursei ai evoluat prost. Ierarhia finală e determinată, în cele din urmă, de diferenţele dintre aceste eforturi continue. Am câştigat, la Beijing, o medalie olimpică de aur într-un sport bazat pe constanţă, rezistenţă, perseverenţă.
Pe de altă parte, în meciul de la Constanţa, şi din păcate nu numai atunci, fotbaliştii români au jucat cam 20 de minute. Şi în cazul ăsta concluziile sunt de lăsat pe seama specialiştilor. Ei ar trebui să decidă cui revin răspunderile şi ce ar (mai) fi de făcut. Dar această inconstanţă în efort şi atitudine e evidentă şi merită atenţia tuturor celor interesaţi de sport. Sigur, spre deosebire de maraton, fotbalul permite, uneori, victorii în urma unei acţiuni norocoase sau datorită unui minut de geniu. Asta poate fi valabil într-un meci, dar nu şi într-o campanie de calificare cu partide multe, întinse pe luni de zile. Nu poţi râvni la marea performanţă atunci când trei sferturi din timpul de joc pare că nu ştii de ce eşti pe teren.
E explicabil, dar e trist: un spectacol sportiv bazat pe efort serios şi continuu nu ne reţine atenţia. În schimb, ne rezervăm mereu două ore din viaţă pentru regele fotbal care la noi în ţară e de multă vreme gol şi, tot mai mult condimentat cu jucători străini, importaţi de cluburile din prima ligă.
Ştiu că nu sunt primul care spune că România, în general, duce lipsă de apetit pentru efortul continuu. Deşi doar în baza lui am putea obţine rezultate adevărate în economie, în urbanism, în sport sau, pur şi simplu, în viaţa personală. Fiecare administraţie care se perindă la conducerile de tot felul opreşte proiectele celei de dinaintea ei, mai fiecare măreţ obiectiv început cu festivităţi şi tăieri de panglici se blochează după o lună sau un an, aproape orice funcţionar, care îşi respectă statutul, e expert mai ales să explice de ce nu poate fi făcut un anumit lucru, nu să găsească o cale prin care acel ceva să devină posibil.
De-a lungul anilor, am avut performanţe individuale notabile în cursele de fond, dar noi, ca naţiune, nu suntem maratonişti, suntem mai ales fotbalişti cu momente de geniu şi ore de zăcut în propriul careu, cu ochii pe cer.
Citește pe Antena3.ro