Eşec răsunător in plan juridic, ancheta DNA s-a dovedit un succes in plan politic. Altfel spus, in planul in care a fost găndită chiar de la inceput să se desfăşoare intreaga afacere...
Toate datele afacerii Remeş-Mureşan arată că in nici o clipă nu s-a urmărit aducerea in justiţie şi condamnarea unui ministru liberal şi a unui fost ministru ţărănist pentru corupţie, ci indeplinirea de către DNA a unei comenzi politice. Nici scena de la localul din Dorobanţi, nici inregistrările telefoanelor, nici secvenţele dedicate palincii şi caltaboşilor nu reuşesc să dezvăluie in chip zdrobitor existenţa unor fapte de corupţie.
Din acest punct de vedere, admiţănd că DNA a acţionat in hotarele propriului statut şi nu la comandă politică, tot ceea ce s-a dat la TVR se constituie intr-o dovadă evidentă de incompetenţă crasă a procurorilor DNA.
Să cheltuieşti 30.000 de euro, să mobilizezi atătea forţe pentru a rata un flagrant (presupunănd că in plic erau bani) şi, mai ales, pentru a surprinde pe Ioan Mureşan ducănd nişte caltaboşi apare ca un fapt ce pune la indoială insăşi existenţa DNA.
Aşa cum imi scria, intr-un mesaj, un tănăr jurnalist, DNA a fost conceput ca o unitate de elită menită a descoperi, cerceta şi sancţiona fapte de corupţie comise de demnitari cu şiretlicuri greu de prins de un Parchet obişnuit: depunerea de bani in conturi străine, trucuri geniale de inşelare a vigilenţei, falsificări aproape imperceptibile.
Iată insă, aşa cum s-a văzut pe TVR, această unitate de elită, dotată de la Buget cu mijloace tehnice performante, bucurăndu-se de bunăvoinţa excesivă a judecătorilor, ratănd un flagrant şi mulţumindu-se cu un succes pe care l-ar fi avut şi un miliţian: descoperirea caltaboşilor primiţi de Ioan Avram Mureşan şi de menajera lui Decebal Traian Remeş.
Amintindu-ne că asemănător s-au petrecut lucrurile şi in cazul Adrian Năstase, realizăm, in fine, de ce nu s-a ajuns, in cei doi ani şi ceva de luptă impotriva corupţiei, la nici o condamnare in justiţie.
Nu pentru că, aşa cum susţine Avocatul ţuluşilor de la DNA, Traian Băsescu, judecătorii ar fi complici cu infractorii, ci pentru că DNA e populat de procurori absolut incompetenţi.
Eşec răsunător in plan juridic, ancheta DNA s-a dovedit un succes in plan politic. Altfel spus, in planul in care a fost găndită chiar de la inceput să se desfăşoare intreaga afacere: sfidănd legea, filmul a fost difuzat pe TVR, postul de televiziune din start ales pentru a finaliza acţiunea electorală a DNA.
Se cuvine, aşadar, să renunţăm a mai radiografia afacerea in plan juridic şi a ne concentra asupra ei in plan politic.
Acolo unde - repetăm - a fost plasată de la inceput.
Din acest punct de vedere putem considera afacerea incheiată prin renunţarea PLD de a mai depune o moţiune de cenzură şi decizia conducerii PNL de a mai provoca o remaniere guvernamentală.
Avem toate temeiurile, in aceste condiţii, de a considera intreaga afacere ca o lovitură strict electorală a lui Traian Băsescu, in numele PD şi PLD, impotriva PNL.
O lovitură la care au participat mai multe instituţii prin oamenii lui Traian Băsescu infiltraţi in structurile lor: DNA, TVR.
Ce s-a urmărit de către Regizorul de la Cotroceni?
O intrebare al cărei răspuns nu se bazează pe date exacte, deoarece e greu de ghicit in spatele acţiunilor lui Traian Băsescu un calcul rece, de bărbat politic. Multe dintre acţiunile domniei sale sunt urmarea unor tresăriri de moment, după criterii absolut intămplătoare. Ne putem baza doar pe ceea ce avem la indemănă ca date publice.
Astfel, putem presupune că s-a urmărit:
1) Contracararea campaniei duse de liberali in chestiunea acţiunilor DNA impotriva miniştrilor PNL. Deşi ceilalţi demnitari a căror soartă urmează să se decidă la Cotroceni nu par a fi vinovaţi, prin contagiune, impresia că Decebal Traian Remeş a luat mită se răsfrănge şi asupra lor. Dacă problema vinovăţiei lui Decebal Traian Remeş ar fi rămas spre rezolvare, cum cere statul de drept, Justiţiei, mai mult ca sigur nu numai că o decizie ar fi intărziat, dar, mai mult ca sigur, fostul ministru al Agriculturii ar fi fost absolvit de orice acuzaţie. In aceste condiţii, Traian Băsescu a apelat la un mijloc plăcut oricărui dictator: Tribunalul Poporului. Prin difuzarea filmului la TVR, poporul a pronunţat deja sentinţa. Aşa se explică şi de ce Rodica Culcer n-a catadicsit să marcheze materialul ca fiind probă din dosar. Pentru Tribunalul Poporului important era ca Decebal Traian Remeş să treacă drept vinovat. Precizarea, cerută de minimele norme ale gazetăriei, ar fi diminuat impactul. Mulţi telespectatori ar fi fost circumspecţi la un material realizat de DNA, instituţie identificată drept poliţie politică a lui Traian Băsescu.
2) Compromiterea PNL in două direcţii:
a)Â Cea a imaginii de partid corupt.
b)Â Cea a imaginii de partid caraghios.
Ecourile unor astfel de lovituri in răndurile electoratului sunt extrem de complicate. Ar fi un gest de mare infumurare din partea noastră să clamăm că aşa e sau că nu e aşa.
Om trăi şi om vedea!