Cazul de spionaj în care un subofiţer din Ministerul Apărării Naţionale a livrat informaţii secrete contra cost Ucrainei, relaţie mijlocită de un fost ataşat militar al Bulgariei la Bucureşti, a zdruncinat serios mediul militar al României. După ce procurorii DIICOT au finalizat rechizitoriul în dosarul amintit, se observă că Floricel Achim a produs ravagii sistemului naţional de apărare.
Ceea ce este relevant, de fapt, din cele rezultate din ancheta procurorilor DIICOT o reprezintă maniera în care Floricel Achim a fost "crescut" de spionajul ucrainean. Rolul cel mai important în acest angrenaj l-a avut fostul ataşat militar bulgar Zikolov Marinov, care l-a descoperit pe Floricel Achim şi care a găsit şi "clientul" pentru informaţiile secrete militare ale României. Este foarte important de văzut că Zikolov Marinov, ofiţerul bulgar, a pus ochii pe Floricel Achim în anii 1994-1995 şi s-a împrietenit cu acesta pe când românul vizita Bulgaria. Din acest moment, Floricel Achim a parcurs treaptă cu treaptă ierarhia militară, spre locuri de unde avea tot mai mult acces la informaţii secrete. Floricel Achim a intrat în Armată ca simplu militar angajat pe bază de contract, iar după un parcurs de 13 ani a ajuns în corpul subofiţerilor, când a fost avansat la gradul de plutonier şi a reuşit să devină comandant al Centrului de Transmisiuni Speciale din Regimentul 45 Transmisiuni. După trei ani, în 2006, regimentul s-a reorganizat, dar Floricel Achim a rămas un om de bază şi a fost numit Şef Registratură al Centrului de Comunicaţii şi Informatică pe Garnizoană în cadrul Batalionului 45. Prin natura funcţiei, Floricel Achim a primit dreptul de a avea acces la informaţii "secret de stat", întâi chiar "strict secret de importanţă deosebită" şi apoi "strict secret".
Versatul ofiţer bulgar a întrerupt relaţiile la vedere cu Floricel Achim pe perioada mandatului său de ataşat militar la Bucureşti, tocmai pentru ca această legătură să nu dea de bănuit şi astfel să distrugă în faşă opera vieţii lui. După întoarcerea în România ca om de afaceri, rezervistul Zikolov Marinov s-a pus la dispoziţia spionajului ucrainean. "Sursa asta am făcut-o eu! Am ridicat de la gunoi, de la ţară, pe băiatul acesta şi acum funcţia pe care este datorită mie şi el e conştient de asta şi lucrează pentru mine! Normal că îi dau şi nişte bani!", le-a spus Zikolov Marinov ofiţerilor acoperiţi ai SRI, "George" şi "Viorel", cei care au descoperit cazul de spionaj. Ofiţerul bulgar l-a ghidonat în carieră pe subofiţerul român, iar acesta a pus mâna pe carte şi a absolvit cursuri după cursuri, printre care şi o facultate. Ultimele cursuri pe care le-a urmat Floricel Achim au fost cele de pregătire în domeniul informaţiilor criptate, ceea ce îi sporea nivelul de acces la informaţii secrete. Zikolov Marinov avea un sistem sofisticat de a intra în contact cu spionii ucraineni şi făcea deplasări în Ucraina pentru a primi instrucţiuni. În întâlnirile avute, ucrainenii se interesau întotdeauna de evoluţia profesională a lui Floricel Achim, de cursurile pe care le-a absolvit şi de perspectivele de avansare.
Dacă Zikolov Marinov nu s-ar fi lăcomit şi n-ar fi încercat să îl facă pe "George", reprezentantul unei ONG străine, în realitate ofiţer acoperit al SRI, să îi furnizeze informaţii secrete despre summit-ul NATO care a avut loc anul trecut la Bucureşti, este foarte posibil ca Floricel Achim să fi livrat informaţii secrete Ucrainei şi în prezent. Mai mult, cu o carieră bine construită, ar fi putut ajunge mult mai sus, de ce nu?, chiar la nivelurile centrale ale Armatei. Din poziţiile avute, Floricel Achim a compromis întregul sistem de comunicaţii al Diviziei 1 Infanterie, parţial Dispoziţia de Comunicaţii şi Informatică a Statului Major al Forţelor Terestre şi o parte din Dispoziţia din domeniu a Statului Major General. Dacă Floricel Achim a fost prins, aceasta nu înseamnă că alţi spioni nu acţionează şi sunt "crescuţi" împotriva României pentru perspectivă.
Citește pe Antena3.ro