x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Alternanta politica si ciclurile economice

Alternanta politica si ciclurile economice

26 Aug 2004   •   00:00

Acest colt de pagina este rezervat, de regula, comentariilor economice. Din pacate, uneori e nevoie de o incursiune in politic pentru a se ajunge la esenta economica.

Iata, de pilda, felul in care procedeaza PSD deranjeaza prin repetitie. Atat in 1992-1996, cand se numea PDSR, cat si in 2000-2004, a actionat, la rupere, de parca si-ar fi propus de fiecare data sa stea un singur mandat la Putere, dupa care sa treaca in Opozitie. Sacul umplut in 1992-1996 a fost pus, ulterior, in carca populatiei, care a platit pretul asanarii sistemului bancar si a datoriei externe. Si intre 2000 si 2004 datoria externa a crescut, dar FMI a devenit mai vigilent si a introdus restrictii, asa ca s-a ajuns la nivelul de suficienta prin umflarea creditul intern.

Oricum ar fi, din exterior ori din interior, la mijloc gasim tot o datorie care creste. PSD isi hraneste aviditatea din reducerea puterii de cumparare a populatiei, dupa care atenueaza "gaura" din nivelul de trai cu bani de imprumut. Din pacate insa, datoriile ajung si la scadenta. Dar asta deja nu mai e problema sa. Partidul isi face suma deturnand-o din potentialul viitorului, iar cand acesta devine prezent sunt altii la guvernare.

In fine, ca sa fim precisi, decontarea pentru 1992-1996 s-a facut in 1999, cand Romania era sa intre in incapacitate de plata si sistemul bancar in colaps. Scadenta pentru 2000-2004 cade tot intr-un an preelectoral: 2007. Creditul de consum e sigur atata vreme cat nu e pus in pericol locul de munca al debitorului. Spre diferenta de firmele private, in intreprinderile de stat - regii, companii nationale etc. - se trece intregul salariu pe cartea de munca, ceea ce face ca obtinerea unui imprumut sa se realizeze cu usurinta. Din nefericire insa, tocmai locurile de munca bine platite oficial vor fi principalele tinte ale restructurarii. O data cu intrarea in UE forta de munca respectiva nu va mai putea fi "plimbata" dintr-un loc in altul ca sa se spuna ca s-a facut restructurare prin externalizare. Normal ca, in urma disponibilizarii, va scadea si popularitatea guvernantilor. Daca mai punem la socoteala si ca PSD detine puterea economica, faultarea ori obstructionarea oponentilor devine o bagatela. Vor inghiti, vor rezolva problemele primite report, dupa care, pe un teren uscat si curat, vor lasa din nou locul PSD.

E mai limpede acum de ce declaratii gen "ceilalti au pus tara pe butuci" sunt deplasate? E ca atunci cand hotul striga "Hotii!". Dar nu acesta este miezul discutiei, ci ca a venit momentul ca acest ciclu sa inceteze. Paradoxal insa, pentru ca sa nu mai poata da vina pe ceilalti, PSD trebuie integrat, nu izolat. Ar trebuie sa participe la guvernare intr-o viitoare coalitie cu adversarii actuali. Doar asa va putea fi responsabilizat. Si numai prin responsabilizare se poate reduce voracitatea clasei politice. Altfel… Altfel merita sa le amintim politicienilor ca dupa 15 ani de batut pasul pe loc, decalajele economice fata de tari ca Ungaria, Cehia ori Polonia s-au dublat. Polonia, care a luat startul tranzitiei din spatele nostru ne priveste acum de sus, de la inaltimea unui PIB (calculat ca paritate a puterii de cumparare) de 10.000 de euro/locuitor, iar noi suntem tot la 6.000 de euro ca acum trei cincinale.

Dar sa nu zicem hop. Nu exista nici o garantie ca actuala clasa politica doreste vreo schimbare. Si surprizele nu pot veni neaparat de la PSD, ci chiar de la actuala Opozitie. Aceasta poate considera ca dupa patru ani de stat pe bara i-a venit randul sa faca imparteala.

In orice caz, daca rationamentul prezentat vi se pare gresit, nu ramane decat sa revedeti declaratiile edililor de Bacau si Cluj care au spus imediat dupa preluarea mandatului ca primariile se gasesc in pragul falimentului. Fireste ca dupa aia au revenit, zicand ca situatia nu e chiar atat de neagra. Si-au dat seama ca obligatiunile municipale se pot refinanta prin emiterea altor titluri. Dar ce s-a spus ramane spus. La Bacau s-a cheltuit bugetul pe urmatoarele 15 luni. Adica PSD si-a umplut sacul din potentialul viitorului si a pasat problema urmasilor. Asta inseamna ca daca intre timp nu se schimba ceva, copiii copiilor nostri vor fi datori vanduti.
×
Subiecte în articol: editorial psd