x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Altfel de noi

Altfel de noi

de Cristian Crisbăşan    |    19 Dec 2013   •   17:23

Acelaşi sentiment de neîncredere l-am avut şi când se crease acel entuziasm în jurul candidaturii lui Nicuşor Dan la Primăria Capitalei. Chiar dacă acesta ar fi devenit primar general, ar fi fost mâncat de viu în 3 luni. Chiar dacă a fi avut în spate o echipă de 1.100 de Nicuşor Dani clonaţi cu care să-i înlocuiască pe absolut toţi angajaţii Primăriei - de la ultima femeie de serviciu şi până la viceprimari - tot ar fi fost mâncaţi cu toţii de vii, dar probabil în 6 luni. Pentru ca proiectul Nicuşor Dan să fi putut reuşi era nevoie de o altă clasă politică care să susţină un altfel de Guvern. Şi de înlocuirea milioanelor de români care susţineau şi susţin clasa politică actuală care i-ar fi devorat pe toţi Nicuşorii Dan. Era, de fapt, nevoie, de altfel de NOI. Mă uit acum la mişcarea asta contestatară din stradă începută în septembrie: Roşia Montană, gazele de şist, Pungeşti, amnistia şi modificările din Codul Penal făcute de parlamentari. Protestatarii vor jos cu toată clasa politică. Pe cine puneţi în loc? Aţi clonat atâţia "Nicuşori Dan" cât să înlocuiţi toată clasa politică şi milioanele ei de susţinători, aşa, printr-o mişcare de teleportare gen Star Trek? Şi dacă Ponta, Antonescu, Băsescu şi Guvernul şi parlamentarii pleacă mâine, ce faceţi? Ce puneţi în loc? Asta nu aud de nicăieri. Nimeni nu ştie. Facem alegeri anticipate? Bun. Cine candidează? Ce facem cu membrii de partid care susţin actuala clasă politică? Domnul Raed Arafat vă va spune că o infecţie nu trece cu aspirină şi nici cancerul nu trece cu medicamente homeopate şi naturiste. Iar schizofrenia nu are, de fapt, vindecare. Şi nici autismul.

Gigel Ştirbu nu e de vină că a ajuns ministru al Culturii aşa cum nici Crin Antonescu nu este de vină că l-a propus. Nu e de vină nici Băsescu că l-a validat pe post. De vină sunt milioanele de români care le-au dat prin vot puterea să decidă asta.

L-am admirat pe Neslon Mandela pentru tot ce a făcut şi cum a făcut. El a recunoscut răspicat că nu este un sfânt şi a militat pentru nesupunerea civică. De multe ori nu a avut încotro şi a fost nevoit să se apere sau să riposteze cu aceleaşi arme ca ale oponenţilor lui. Dar când a învins, i-a pus pe toţi la punct, albi şi negri deopotrivă. "Am luptat toată viaţa mea împotriva dominaţiei albilor. Şi am luptat toată viaţa mea împotriva dominaţiei negrilor". El fiind negru şi adus la putere de forţa valului popular de culoare.

Nu am votat şi nu o să mai votez până când ori nu mai votează nimeni, ori ne anulăm toţi voturile ori apare o alternativă reală, din afara sistemului, la actuala clasă politică. Este uşor să se deturneze un vot nul în favoarea cuiva, pentru că pe listele electorale scrie că ai votat, dar nu şi cu cine. Absenţa de la vot se poate deturna doar dacă eşti mort. Eu sunt viu şi vă spun public: nu (vă mai) votez.

×