x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Alunecos, alunecos, Şarpele cu ochelari

Alunecos, alunecos, Şarpele cu ochelari

de Dan Constantin    |    30 Ian 2012   •   16:03
Alunecos, alunecos, Şarpele cu ochelari

Nu am o bibliografie a iesirilor in public, prin declaratii, ale fostului sef al SRI, Virgil Magureanu. Intamplator sau nu, in 2009, cu o saptamana inainte de arestarea lui Gigi Becali, Magureanu declara, dupa retinerea spectaculoasa a sefului DDCIPI si a sefului Directiei Generale Anticoruptie din MAI, ca vor urma si alte retineri de rasunet. Toti cei trei retinuti sunt astazi liberi, cazurile au fost ingropate, singura motivatie a isteriei mediatice provocate era "ingroparea scandalului caselor famliei Basescu". Notarita cu penthaus in Baneasa a ramas in casa ei luxoasa, Becali este tot in "Steaua" lui, politistii anticoruptibili retinuti au disparut in ceata. Dar apare Magureanu, numit genial de Vadim "sarpele cu ochelari". La un moment de mare tensiune, fostul capitan de Securitate si observator al "poporului" in completul odios al executiei lui Ceausescu la Targoviste, apare iar pe post de "mama Omida". Intr-un interviu acordat oficiosului companiei de asigurari Astra, Virgil Magureanu isi da cu presupusul despre miscarea de protest care vizeaza in primul rand expulzarea de la putere a regimului Basescu. Titlul interviului este fara echivoc: "Protestele nu sunt spontane", ceea ce arata in orice interpretare ca ele sunt pregatite de o forta oculta, care ii cointereseaza pe manifestanti. Teza care convine ultrasilor din PDL si ii contrazice chiar si pe Basescu si pe liderii Puterii, care zic la unison ca protestele sunt justificate. Daca sunt justificate, este normal ca populatia nemultumita (milioane de oameni dupa Basescu) sa iasa spontan, neorganizat si "din impulsul inimi" sa strige "jos".

Scolit in istoria criticii lui Lenin la adresa mensevicilor, Magureanu are in sange "un pas inainte, doi pasi inapoi". Tehnica alunecoasa, buna pe vremuri tulburi, este bine aplicata in interviul la care ne referim. Magureanu zice din capul locului: "Nu cred ca sunt spontane (n.r. ­ protestele), dar sunt rezultatul firesc al unui sir lung de nemultumiri, din care numai o parte se datoreaza contextului de criza". Asadar, traducand discursul serpuit, inteleg ca protestele sunt justificate daca nu sunt spontane, ele au radacini profunde dar, strecoara Magureanu soparla, nu vorbim aici cine-i provoaca, cine-i scoate in strada si, eventual, cine-i manipuleaza". Seful Serviciului de Informatii din perioada mineriadelor, a manipularilor grosiere, induce ideea ca aceste proteste nu sunt chiar curate, au un "regizor" nenumit. Desigur, prezenta lui Magureanu in dialog cu Romania libera nu este facuta de florile marului, sa dea castig de cauza Opozitiei. Intervievatul nu crede ca USL este solutia, deoarece Alianta Social-Liberala "nu ar aduce un plus in ceea ce priveste economia". Subtil dar elocvent in dorinte – nu-i place Puterea, dar Opozitia ii pute lui "dom’ profesor", care gaseste solutia in tehnocrati, "experti, eventual prin colaborare cu cei mai buni specialistri straini, care sa ne ajute sa dezvoltam anumite sectoare".

Om venit din sistem (a fost in toate, asa ca nu stim pentru cine mai cuvanteaza), Magureanu ne lasa sa-l citim printre randuri destul de clar – serviciile si-au devorat sefii. "Nu exista nici un exemplu in care serviciile din Romania de dupa 1989 ar fi cooperat pentru pastrarea la post a sefilor lor." Intelegem ca si Magureanu a fost "expulzat" in 1997 de SRI, ar fi o noutate, recunoscuta dupa 15 ani de "victima" represiunii interne. Ca sa fie totusi cu o concluzie, dupa ce-i baga la apa pe toti, Magureanu spune ca Basescu "nu mai dispune de parghiile necesare pentru a redresa situatia intr-un sens benefic". Si confirma intr-un final apoteotic rolul "coloanei a V-a", prezenta in istoria Romaniei fie in slujba Estului, fie in slujba Vestului: "Interesele din afara sunt intotdeauna intermediate de factorii interni".

×