x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Am re-castigat alegerile parlamentare din 2004!

Am re-castigat alegerile parlamentare din 2004!

de Adrian Năstase    |    07 Feb 2007   •   00:00
Am re-castigat alegerile parlamentare din 2004!

Presedintele tarii a recunoscut oficial ca Alianta D.A. a pierdut alegerile in noiembrie 2004. Si ce-i cu asta? Vor spune cei dintre dumneavoastra care isi mai aduc aminte singuri rezultatele inregistrate la votul de atunci. Este. E o recunoastere istorica.

Multi ar putea spune ca avem de-a face cu vorbe spuse la manie, cand omul, chiar de stat, da la iveala adevaruri ascunse multa vreme prin constiinta. Eu cred e vorba despre ceva si mai interesant. Exista oameni pentru care anumite adevaruri sunt inutile si chiar primejdioase o lunga perioada de timp. Dar daca vremurile se schimba, daca prietesugurile si aliantele incep sa capete o alta fata, aceste adevaruri devin brusc utile si pot fi enuntate public. Nu va mai tin sub tensiune, va dau stirea zilei: saptamana trecuta, Traian Basescu a spus un adevar! Un adevar multa vreme surghiunit in cifre oficiale la care nu se uita nimeni cand nu e cazul.

Presedintele tarii a recunoscut oficial ca Alianta D.A. a pierdut alegerile in noiembrie 2004. Si ce-i cu asta? Vor spune cei dintre dumneavoastra care isi mai aduc aminte singuri rezultatele inregistrate la votul de atunci. Este. E o recunoastere istorica. Sa va dau doua argumente.

In primul rand, e o afirmatie care anuleaza strigatul lui Basescu de dupa primul tur de scrutin, cand cerea "lumii intregi" sa ia act de "furtul secolului" care tocmai avusese loc. Sigur, ulterior, "lumea intreaga" s-a lamurit cum au stat lucrurile, din moment ce nici o ancheta nu a dovedit frauda cu calculatorul, iar expertii internationali adusi de Prodemocratia au anuntat chiar de-a doua zi dupa alegeri (daca anuntau inainte de turul doi, zapaceau electoratul!) ca softul de calculator era OK. Dar acum e oficial: s-a lamurit si domnul Basescu. De doi ani incoace am aflat ca foarte des presedintele nu stie ce face sau ce spune si recunoaste asta public, uneori printre lacrimi. Si treaba cu alegerile furate a fost un asemenea moment.

In al doilea rand, eu unul sper sa scap de un anume tip de emisiune tv in care diversi analisti "explica" motivele pentru care Alianta D.A. "a castigat" alegerile, motivele pentru care PSD "a pierdut" alegerile si consecintele istorice care decurg armonios din toate astea. Sper sa nu mai aud cum "lumea" se saturase de "sistemul ticalosit" si a dorit sa elimine PSD-ul din istorie, geografie si gastronomie. Sper sa nu mai asist la discursuri docte despre Marea Revolutie din decembrie 2004.

Adevarul rostit de Traian Basescu e util nu numai publicului larg, nu numai actualilor guvernanti, nu numai analistilor despre care vorbeam, ci si multor colegi ai mei care ajunsesera (prea) repede la concluzia ca "am pierdut" alegerile in 2004. Si incepusera, in consecinta, sa caute cauzele unei infrangeri care nu avusese loc.

Bun, veti spune, si ce daca? Nu putem intoarce timpul in loc. E adevarat, dar putem intelege mai bine vremurile pe care le traim. Acelasi Traian Basescu spunea, cu acelasi prilej, ca a adus D.A. la putere pentru ca trecerea PSD in opozitie era o necesitate istorica. Cum nu se formase nici o comisie prezidentiala care sa studieze situatia, deducem ca aceasta necesitate istorica nu a fost altceva decat pohta pohtita de noul presedinte. Aceasta pohta a adus tarii cel putin doi ani de haos.

Actionand impotriva vointei electoratului, presedintele a generat o constructie guvernamentala haotica, hibrida si instabila, sortita unui esec pe care il traim de doi ani si mai bine. Plecand de la premisa electoral contrazisa ca "orice e mai bun decat PSD-ul", am avut parte de orice. Toate astea intr-un moment istoric cand am fi avut nevoie de mult mai putin; de competenta, de atentie, de responsabilitate. Probabil ca, peste nu multa vreme, presedintele va recunoaste, plangand, si aceste consecinte.

P.S. Axioma Basescu: Poporul a vrut sa trimita PSD in opozitie, desi acelasi popor i-a dat cel mai mare numar de voturi la alegerile parlamentare din 2004.

×
Subiecte în articol: editorial alegerile