x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ameninţarea cu suspendarea

Ameninţarea cu suspendarea

de Miruna Munteanu    |    21 Noi 2011   •   21:00

Pare deja o fatalitate: pentru liderii Opozitiei, tema demiterii presedinte­lui Basescu ramane prilejul favorit de dat cu bata-n balta strategiilor po­li­tice. Si nu pentru ca obiectivul nu ar fi legitim. Din pacate, el risca sa fie de­fi­nitiv compromis din cauza tentati­ve­lor esuate ridicol.

S-a intamplat prima oara in 2007. Atunci, joaca de-a demiterea a fost im­pinsa pana la urne, desi era lim­pe­de de la bun inceput ca referendumul avea sa-l reconfirme pe presedintele suspendat. Popularitatea acestuia era inca mare, derapajele autori­ta­­riste nu sareau in ochi in conditiile co­a­bi­tarii cu un guvern imun la co­menzile Cotroceniului. Pe vremea ace­ea, Traian Basescu nu violase, in­ca, Constitutia. Nu putuse decat sa o hartuiasca nitelus. Cu efecte insesi­za­bi­le pentru majoritatea electora­tului.

Fortand pana in panzele albe un demers sortit din start esecului, adversarii presedintelui au pus piatra de temelie la mitul invincibilitatii lui Zeus. Acum sunt pe cale sa o comita din nou.

Evident, contextul este complet di­ferit. Traian Basescu nu mai este lo­co­motiva electorala de odinioara. Epo­ca bailor de multime a trecut de mult si 'intoarcerea la popor' nu il mai avantajeaza. Un referendum i-ar fi aproape sigur fatal – mai ales in con­ditiile in care regulile jocului au fost modificate in 2007. Pana atunci, pentru demiterea presedintelui ar fi trebuit sa se pronunte jumatate plus unu din totalul alegatorilor – sce­na­riu aproape imposibil avand in vedere absenteismul inevitabil. In ur­ma cu patru ani insa, Traian Ba­sescu nu se multumea cu o victorie par­tiala, asi­gu­rata de indiferenta elec­toratului. Ii co­n­venea de minune controversata de­­­cizie a Curtii Constitutionale, care a redus ce­rin­te­le demiterii la ju­ma­tate plus unu din voturile exprimate. Asa se face ca, desi prezenta la referendum a fost de circa 30%, pre­se­dintele se lauda ca a fost reconfirmat de 70% dintre romani. Pentru acest atu retoric a crezut ca merita sa sacrifice o protectie de care, in 2007, nu avea ne­voie. Dar schimba­rea regulilor in functie de conjunctura este un joc ris­cant chiar si pentru Zeus. Azi l-ar costa mandatul daca ini­tiativa demi­te­rii ar putea trece de ma­joritatea par­la­mentara strans unita in jurul co­mandantului suprem.

Deocamdata insa, raportul de forte din Legislativ este net favorabil presedintelui. O stiu bine si lide­rii Opozitiei. De ce acestia se in­ca­pa­ta­nea­za sa-si incordeze public mus­chi pe care nu ii au imi vine greu sa inteleg. Lansand amenintari pe care inca nu le pot pune in practica, nu fac altceva decat sa le demonetizeze. Si sa-si consolideze o nefericita ima­gi­ne de impotenta.

×
Subiecte în articol: editorial