x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Amicii lui Băsescu, partenerii lui Ponta?!

Amicii lui Băsescu, partenerii lui Ponta?!

de Petru Calapodescu    |    10 Dec 2012   •   15:50

Un pahar de şampanie ar merge la masa USL, spre a sărbători cele aproape 60 de rocente cu care electoratul român i-a încredinţat puterea pentru 4 ani. Dar nu e cazul unei euforii totale, nu e cazul unei sticle întregi, cu aerul de învingător absolut şi prin forţele sale exclusive. Nu atât meritele deosebite ale candidaţilor uselişti, nu atât programul uniunii, destul de slab expus şi argumentat - campania fiind centrată pe păruiala cu pedeliştii şi microaliaţii acestora - au prevalat în înclinarea aşa de categorică a balanţei, cât trecerea pragului răbdării de către alegători. Care, după cacealmaua băsistă de astă vară, de la referendum, au ieşit duminică din case, pe o vreme câinească, spre a dărâma şi ultimele cazemate ale lui Băsescu şi ale acoliţilor săi. USL, fie-mi îngăduit să amintesc, a beneficiat, în afară de neîmpăcarea electoratului cu un regim abuziv şi corupt, şi de un puternic sprijin mediatic al Antenei 3 şi al Jurnalului Naţional, mult mai aplicat şi mai ancorat în realitate chiar decât prestaţia liderilor USL. Mai  ales în prima parte a campaniei, când aceştia păreau că dormitează, într-o atmosferă bucolică. Şi când pedeliştii, în cap cu Băsescu, lansau împotriva lor cele mai abjecte diversiuni şi mistificări, încercând să le pună în cârcă efectele politicii dezastruoase emanate de la Cotroceni în ultimii ani.

Manopera nu a ţinut, electoratul nu s-a mai lăsat păcălit, i-a aruncat peste bord şi, pe bună dreptate, cere ca aceia care au obijduit atâta amar de vreme o ţară întreagă să stea deoparte, să se ascundă fie şi în gaură de şarpe. Deşi, pentru aşa ceva, ar trebui să aibă şi niţel obraz, ba chiar instinct de conservare, iar nu să jinduiască precum Elena Udrea şi alţii, să intre în Parlament, ca miloaga, pe uşa din dos, de pe locurile doi sau trei, beneficiind de o lege stupidă.

Între cei care s-ar cuveni să facă o obligatorie penitenţă se află şi UDMR. Intrată, totuşi, la mustaţă în Parlament, nu numai că nu lasă nasul în jos, dar are tupeul de a se vrea  iarăşi şi la guvernare. Deşi timp de atâţia ani a fost într-o mizerabilă cârdăşie cu Băsescu, deşi l-a sprijinit pe Boc să-şi treacă prin Parlament cele mai odioase legi ordonate de Băsescu, legi care au sărăcit cumplit populaţia, inclusiv etnicii maghiari, au distrus statul social şi economia ţării. Deşi până şi astă vară s-a constituit, la comanda premierului ungar Orban Viktor, într-un pluton al trupei care l-a scăpat pe Băsescu de demitere. Deşi, sub privirile suspect de tolerante ale lui Băsescu şi Boc, udemeriştii şi-au bătut joc în permanenţă, cu aroganţă şi cu jungherul între dinţi, de simbolurile şi eroii naţiunii române, de unitatea ţării, cerând autonomia teritorială şi federalizarea României, ca şi dublarea limbii oficiale. Absolut surprinzător, însă, în chiar primul său discurs de după închiderea urnelor, premierul Victor Ponta a simţit nevoia să anunţe că l-a contactat el însuşi pe Kelemen Hunor şi i-a propus cooptarea la putere, iar acesta a binevoit să ia în considerare oferta.

Nimic nu justifică pripeala unui asemenea demers. Nici barem argumentul că astfel i se ia lui Băsescu un as din mânecă. Nici ideea că i-ar mai îmblânzi pe "popularii" europeni, UDMR făcând parte din PPE. Nici nevoia unei majorităţii parlamentare, USL având deja una consistentă., iar argumentul că ar atrage astfel UDMR de partea sa la revizuirea Constituţiei e fals. Sau e valabil doar dacă liderii maghiari s-ar lepăda clar şi în public de pretenţiile lor extremiste, de joaca de-a fărâmiţarea ţării. Ceea ce mă îndoiesc că vor face. Atunci, de unde şi până unde concesiile promise de Ponta? De unde şi până unde dansul acesta de cocoşel care bate din pinteni pe lângă mofturoasa găinuşă udemeristă, riscând să provoace fricţiuni în USL şi să-şi îndepărteze electoratul român?  Adică tocmai acela care i-a legitimat duminică guvernarea şi de care va mai avea nevoie. Fie şi în eventualitatea unui nou referendum. Pentru că Băsescu nu va dormi, ci va trage toate sforile posibile şi va uza de orice diversiune spre a carota Guvernul USL.

×