Din puzderia de fapte care s-au zbenguit marţi, 26 mai 2009, pe scena noastră politică, ne-au reţinut atenţia două: 1. Premierul Emil Boc a acceptat cererile PSD de a primi câteva servicii deconcentrate; 2. Fostul premier Adrian Năstase a fost pus sub învinuire de procurorii DNA, ţuluşii lui Traian Băsescu.
Între cele două fapte pare a nu fi nici o legătură. Şi totuşi este o legătură. În timp ce partidul se mai pricopsea cu nişte posturi pentru clientela sa politică, Adrian Năstase se pricopsea cu începerea urmăririi penale într-unul din numeroasele dosare instrumentate de Poliţia Politică a lui Traian Băsescu.
Comentând într-un număr anterior spectacolul de sunet şi lumini din 14 mai de la Romexpo, prin care, ca de la un Cap Caneveral PSD-ist, s-a lansat spre Cotroceni naveta Mircea Geoană, remarcam că în buna tradiţie a alegerii lui Nicolae Ceauşescu la Congresele PCR, desemnarea candidaturii lui Mircea Geoană a fost făcută de doi veterani ai partidului: Ion Iliescu şi Adrian Năstase.
Gestul lui Ion Iliescu, până mai ieri autorul dezastruoasei porecle de prostănac lipite pe fruntea lui Mircea Geoană, nu ni s-a părut de tot nelalocul lui.
Prin Constituţie şi prin vârstă, Ion Iliescu nu mai putea fi un aspirant la candidatură.
În plus, discursul domniei sale a conţinut suficiente nuanţe pentru a-l scoate din zodia elogiilor şi a-l înscrie în cea a sfaturilor părinteşti date lui Mircea Geoană.
Să ne oprim însă la cazul Adrian Năstase.
Adrian Năstase a fost şeful lui Mircea Geoană pe toate liniile: de partid, de Guvern. Adrian Năstase l-a ridicat pe Mircea Geoană de la condiţia de ambasador la cea de ministru de Externe şi, mai apoi, de candidat la postul de premier.
Mircea Geoană e în schimb cel care l-a dat de-a berbeleacul pe Adrian Năstase din toate funcţiile. Adrian Năstase a pierdut preşedinţia din cauza campaniei pro UDMR duse de Mircea Geoană. Sub şefia lui Mircea Geoană, Adrian Năstase a ajuns din ditamai preşedintele PSD un simplu membru. Cu acceptul lui Mircea Geoană, Adrian Năstase a ajuns anchetatul numărul unu al ţării.
Adăugând şi faptul că, la un moment dat, Adrian Năstase a anunţat că ar putea fi candidatul PSD la Preşedinţie, gestul de pe scena Romexpo devine şi mai surprinzător.
Adrian Năstase şi-a justificat înscrierea printre chibiţii electorali ai lui Mircea Geoană prin ceea ce domnia sa a numit datoria faţă de partid.
Din câte ne amintim, comportamentele stranii ale unor lideri sovietici sub dictatura stalinistă erau explicate chiar de ei înşişi prin datoria faţă de partid. În numele partidului pus mai presus de toate (de sensibilităţi, de demnitate, de relaţii omeneşti) Molotov îl slujea pe Stalin ca al doilea om în statul sovietic în timp ce nevastă-sa era în lagăr, în Siberia, trimisă chiar de Stalin.
Să admitem însă că, într-adevăr, Adrian Năstase l-a lansat pe Mircea Geoană drept candidat al PSD din conştiinţa că astfel îşi îndeplineşte o datorie faţă de partid.
În aceste condiţii, PSD, la rându-i, prin liderii săi, în frunte cu Mircea Geoană, trebuie să-şi îndeplinească datoria de a-l apăra pe Adrian Năstase în faţa abuzurilor.
Îndeplineşte PSD această datorie faţă de un om care îi e credincios, Adrian Năstase?
Urmare a ordinului dat de Micul Dictator de la Cotroceni soldaţilor de plumb, Laura Kovessi a cerut recent Camerei Deputaţilor reluarea votului asupra începerii urmăririi penale a lui Adrian Năstase în cazul Zambaccian.
E un abuz, unul dintre numeroasele abuzuri puse la cale de Traian Băsescu împotriva celor care îi stau în cale. Nu numai pentru că urmărind deschiderea a cât mai multe dosare penale, DNA-ul ţuluşului Daniel Morar a împărţit un singur dosar în mai multe, dar şi pentru că în dosarul Zambaccian votul nu mai poate fi reluat.
Cer asta Constituţia, Codul de Procedură Penală şi bunul-simţ.
Lui Adrian Năstase i s-a ridicat imunitatea într-un dosar. De ce mai e nevoie să i se mai ridice de încă vreo câteva ori imunitatea? Ca să se adâncească imaginea lui Adrian Năstase de coruptul numărul unu al patriei! În Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, reprezentanţii PSD, PNL şi UDMR au votat într-un fel pentru respingerea solicitării. Reprezentanţii PD-L, în frunte cu prea distinsa Roberta Anastase, au votat pentru acceptarea abuzului.
PD-L e însă aliatul de guvernare al PSD. Graţie PSD, Roberta Anastase a făcut saltul de la o anonimă la al treilea om în stat, iar Emil Boc, de la cea de piţifelnic într-ale politicii la cea de premier. A sesizat cineva vreo reacţie severă a PSD faţă de abuzul Coaliţiei Traian Băsescu - DNA - PD-L? A schiţat PSD fie şi un singur gest faţă de noua urmărire penală împotriva lui Adrian Năstase? A sărit în ajutorul lui Adrian Năstase Mircea Geoană? Nu numai din datoria de preşedinte de partid, dar şi din datoria morală faţă de omul Adrian Năstase. Între timp, Adrian Năstase trimite ziarelor (care nu-l publică) lungi epistole despre abuzurile la care e supus. Nu suflă însă nici o vorbă despre datoria partidului faţă de el.
Amuzant acest domn Adrian Năstase, nu-i aşa?!
Citește pe Antena3.ro