In urma atentatului din capitala Frantei, cateva consecinte se vor face rapid simtite in 2015.
Vom vedea probabil o radicalizare a sentimentelor anti-islamice in Europa.
Partidele politice populiste si nationaliste (M5* din Italia, UKIP din Marea Britanie, Frontul National din Franta si altele) vor specula tragedia de la Paris pentru obtinerea de voturi
Pentagonul si statele aliate vor intensifica actiunile militare si de intelligence asupra pozitiilor ISIL din Irak si Siria
Vor fi probabil state europene cu prezenta musulmana masiva (Franta, Germania, Marea Britanie, Olanda) care vor consolida serios cooperarea serviciilor de informatii si monitorizarea persoanelor suspecte ce au fost tratate cu prea multa ingaduita pina azi. Cei doi teroristi de la Paris fac parte din aceasta categorie
O foarte mare problema a Uniunii Europene (implicit a NATO) este functionalitatea parametrilor spatiului Schengen. Periodic, la granitele UE vin din zona Maghrebului si a Orientului Mijlociu mii de imigranti. Aceste filiere sunt folosite si de organizatiile teroriste Al Qaeda sau Statul Islamic pentru infiltrarea unor persoane pregatite sa coordoneze sau sa puna in aplicare, in perfecta conspirativitate, atentate teroriste
Spatiul aliat european si american sunt din nou vizate la nivel maxim de alerte antiteroriste pe fondul cresterii amenintarilor. Este foarte probabil ca in maxim 12 luni de la acest atentat de la Paris sa fim martorii unui nou atentat in zona de care vorbim.
In afara monitorizarii electronice (telefoane, computere : mail, retele socializare, softuri de comunicare), serviciile de informatii aliate sunt obligate de evenimentele din Paris la reluarea practicii HUMINT pe scara mai ampla. E nevoie de infiltrarea mai serioasa a cercurilor radicale islamice constituite in jurul unor moschei sau fundatii in marile capitale europene. Orice tendinta extremista trebuie cunoscuta, pentru a putea fi prevenit orice atentat si moartea unor oameni nevinovati.
Radicalismul adeptilor ISIL e unul ce depaseste in anvergura chiar si Al Qaeda, realitate greu de inchipui pina azi. Faptul ca pentru prima oara in istorie avem un atentat atat de grav asupra unei publicatii, cu scopul vadit de a ucide pe autorii unor ironii la adresa Islamului, arata intoleranta extrema si probabil dorinta de a pedepsi pe viitor si pe alti jurnalisti ce fac precum cei de la Charlie Hebdo.
Societatile occidentale se afla in fata unei provocari noi. Analistii au remarcat deja o autocenzura asumata de mari canale tv, ziare sau agentii de presa in privinta atentatului de la Paris. Caricaturile ironice din Charlie Hebdo nu au fost reproduse in relatarile si editiile speciale dedicate tragediei franceze. Asta inseamna ca democratia, libertatea de exprimare si drepturilor omului incep sa fie afectata de o maniera soft. Pentru inceput.
In fine, una din cauzele principale pe care o identific personal in mentinerea si cresterea amenintarii ISIL este situatia din Siria. Tarile occidentale sunt nepermis de tolerante cu una din cele mai mari tragedii ale umanitatii. Au murit deja 200.000 de oameni acolo, tara este un imens camp de batalie intre fortele guvernamentale controlate de Bashar al Assad, fortele de opozitie si gherilele ISIL, gherile care devin periculos de influente, bine finantate si eficiente in a transforma spatiul unde sunt prezenti in haos umanitar si securitar. Siria este un magnet pentru radicali, un imens exportator de insecuritate si amenintare pentru tarile civilizate, un creuzet al terorismului dirijat spre tintele favorite ale fundamentalismului extremist islamic : Europa si SUA.
Ceea ce s-a intamplat in Afganistan, cu declansarea unei operatiuni militare internationale (Enduring Freedom, apoi ISAF) trebuie urgent gandit si pentru spatiul sirian. In Irak avem deja o reactivarea a masurilor antiteroriste cu efort aliat. Cu acelasi motiv si aceeasi logica inspirata din dreptul international : oprirea amenintarii la originile ei, nu pasivitatea materializarii amenintarii. Proactiv, nu reactiv.
Cat timp SUA, UE si NATO se vor jena sa puna piciorul in prag in Siria de teama Rusiei si a prezentei sale militare traditionale in tara araba, vom asista neputinciosi cum “facultatea de teroristi” din spatiul siriano-irakian produce atentatori pe banda rulanta.
Dupa SUA 2001, Madrid 2003, Londra 2005 si Paris 2014, ce urmeaza? Nimeni nu stie. Un lucru e cert : cu extremistii si cercurile radicale de pe teritoriul Europei nu mai functioneaza abordarile traditional democratice. Cine insista pentru asta vrea pur si simplu sa mai moara oameni nevinovati.
_________________
articol preluat de pe blogul lui Radu Tudor