x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Antievaziunea fiscala o da cotita

Antievaziunea fiscala o da cotita

07 Feb 2005   •   00:00

Toata activitatea Fiscului s-a rezumat la a strange de gat si mai tare pe platitorii efectivi de impozite. Neatingandu-se de cei nefiscalizati, dar mai ales facandu-le viata cat mai usoara si indestulata practicantilor evaziunii fiscale la vedere si hotilor Guvernul Tariceanu persista. Dupa ce, in numele combaterii evaziunii fiscale, a impartasit dubioasa initiativa a vicepremierului Videanu de a se introduce o declaratie de avere pentru toti cetatenii tarii, care, facand tabula rasa cu trecutul, ar legitima abominabilele hotii din ultimii 15 ani, premierul insusi a lansat un fel de initiativa-amenintare profesorilor sa plateasca impozite pe meditatii, tot in numele luptei impotriva evaziunii fiscale.

Sa fim bine intelesi! Serviciile nefiscalizate trebuie fiscalizate si, deci, impozitate, indiferent de natura lor si de categoria sociala implicata, caci in aria nefiscalizarii intra, intre multe altele, serviciile zugravului, instalatorului sau depanatorului. Dar sa nu inversam prioritatile, sa nu rasturnam lucrurile cu fundul in sus sau sa punem carul inaintea boilor!

Fiscul romanesc are in fata doua categorii de contribuabili: unii recunoscuti si altii doar potentiali. Cei recunoscuti sunt si ei de doua feluri. Unii care si platesc! Ii putem numi "fraierii" (si acestia sunt cei mai multi), pentru ca exista altii care, chiar in vazul tuturor, nu platesc (ca au de platit intreprinderi de stat, societati private cu protectie politica si clientelara). Si contribuabilii potentiali sunt de doua feluri: hotii (cei mai productivi fiind cei cu staif, la cravata) si prestatorii de servicii individuale nefiscalizate.

Pana acum, toata activitatea Fiscului s-a rezumat la a strange de gat si mai tare pe platitorii efectivi de impozite, adica pe fraieri. Cu alte cuvinte, fiscalizandu-i si mai abitir pe cei deja fiscalizati si neatingandu-se de cei nefiscalizati, dar mai ales facandu-le viata cat mai usoara si indestulata celor care sfideaza normele concurentei si bunul-simt, adica practicantilor evaziunii fiscale la vedere si hotilor.

Asa ca, daca Fiscul romanesc vrea sa schimbe foaia, sa combata realmente evaziunea fiscala, are a incepe cu ceea ce sfideaza cel mai grav societatea si ceea ce afecteaza cel mai profund bugetul: evaziunea fiscala la vedere si hotiile de tot felul.

Si daca Fiscul se decide sa intre si in zona nefiscalizata a serviciilor individuale, atunci trebuie sa fie clar ca nu va putea sa o faca in cadrul legal si economic oferit de actualul Cod fiscal. Oriunde in lume unde se fac impuneri in zona serviciilor individuale, fiscalizarea se realizeaza in baza unor inregistrari in crucis, care permit verificarile de rigoare si, deci, depistarile de evaziune fiscala. Pe de o parte, beneficiarii serviciilor cu pricina sunt cointeresati fiscal sa-si declare cheltuielile cu acestea, pentru ca apoi, pe de alta parte, sa poata fi obligati prestatorii sa-si declare pentru impozitare veniturile din serviciile respective.

In situatia actuala, daca un meditator, spre exemplu, s-ar duce, prin absurd, la Fisc sa-si declare veniturile din meditatii, nu numai ca ar fi considerat iesit de pe fix, dar, mult mai rau, ar deveni un suspect in toata regula: de ce a declarat doar 10 milioane de lei venit si nu 100 milioane de lei?! De verificat insa nu ar exista cum! Trecerea la impozitarea veniturilor din servicii individuale (ale profesorului, zugravului sau instalatorului) presupune, in prealabil, introducerea unor deductibilitati fiscale semnificative pentru beneficiarii serviciilor. Atat timp cat beneficiarul serviciilor nu va fi cointeresat, prin deductibilitati fiscale, sa declare sumele ca si cheltuieli, cei care efectueaza serviciile nu vor avea cum nici sa fie obligati sa le declare ca venituri, pentru impozitare, si nici sa fie controlati. Restul sunt povesti, care eventual pot doar complica lucrurile, fara sa rezolve ceva. Si, oricum, trebuie sa fie clar, cota unica de impozitare a veniturilor, care a ajuns sa fie creditata in mod absurd cu un rol de panaceu al problemelor fiscalitatii, nu poate folosi in domeniu la nimic!

Cititi-l maine pe Daniel Daianu
×
Subiecte în articol: editorial