x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Antonescu şi Geoană, cu pietroiul partidelor de gât? (II)

Antonescu şi Geoană, cu pietroiul partidelor de gât? (II)

de Lucian Avramescu    |    29 Sep 2009   •   00:00

De cinci ani, dar mai ales în acest an, Băsescu bombardează cu ouă tot ce trebuie să fie normal şi curat în această ţară.



Trăim într-o ţară anormală. România e bolnavă de gripa Băsescu. E o gripă porcină, o gripă aviară sau o altă maladie nenorocită. Scrisesem dimineaţă continuarea articolului cu titlul de mai sus, început săptămâna trecută, despre şansele candidaţilor Crin Antonescu şi Mircea Geoană, în care mă încăpăţânez să cred. Despre fapul că partidele lor, unul căzut într-o inexplicabilă toropeală, altul măcinat de intrigi şi tuse măgărească, nu fac nimic sau aproape nimic în sprijinul candidaţilor lor. Le îndemnam să se trezească. Dar nimic nu mai e actual. Dimineaţa de azi nu mai este actuală. Ea este ucisă de evenimente mizere, clocite în întunericul nopţii. De cinci ani, dar mai ales în acest an, Băsescu bombardează cu ouă tot ce trebuie să fie normal şi curat în această ţară. La mine, la Sângeru, e toamnă. O lumină de miere peste dealuri. Ţăranii îşi culeg strugurii şi îi varsă în tocitori unde îi mustesc. Scârţâie roţile carelor cu ştiuleţi aurii. Mă uit şi nu-mi vine să cred că aceşti oameni, care trăiesc chinuit, au obrăznicia să se comporte normal. Să-şi culeagă adică viile şi porumburile. Să trăiască după datinile lor. Trăiesc ei însă normal? Prin satele Prahovei colindă pe la porţi caravana PD-L pentru recoltat semnături. Semnaţi pentru Traian Băsescu! Votaţi cu Traian Băsescu! Poporul este alintat, momit, dar şi forţat să voteze Băsescu. De la colectivizare nu am mai trecut prin aşa ceva. Nu 500.000 de semnături, nu 1.000.000 de semnături, ci 18.000.000 sau câţi cetăţeni cu drept de vot sunt în România. Suntem ţara Traian Băsescu. Poporul votant trebuie să fie egal cu numărul adulatorilor lui Traian Băsescu. Altfel se supără Zeus. Ţăranii ăştia care-şi culeg strugurii şi porumbul sunt bulversaţi din toamna lor de trimişii preşedintelui. Nu le confiscaţi domnilor soli ai Cotrocenilor anotimpul roadelor. Lăsaţi-i în grijile lor suflate în aurul roadelor şi-n brumele care sunt cristale de rouă.

După episodul legalizării drogurilor uşoare şi-al punerii pe roate a curviei cu condicuţă (apropos, vor avea condicuţă şi curvele politice, vor tăia şi ele chitanţă pentru prestaţie?) a venit bomba referendumului concomitent cu ziua realegerii cu forţa a lui Traian Băsescu. Vrea Băsescu să fim ca-n Belarus, unde este parlament unicameral? Vrea. Contează ziua votului, şi nu sminteala acestui referendum în toate inutil.

Iată că Traian Băsescu provoacă ceea ce mulţi anticipau: o criză politică, o criză guvernamentală, o criză statală. Că, vezi, Doamne, vice-premierul Nica (PSD), pe care vrea să-l dea afară, a spus ce nu trebuia. A spus o prostie. N-a spus o prostie. în teritoriu, PD-L pregăteşte minuţios pe toate căile furtul electoral. Băsescu trebuie să rămână cu fundul lipit pe scaunul de la Cotroceni. Pentru asta nimic nu trebuie ocolit. Se strâng mormane de bani şi se fac cele mai scârboase aranjamente. Crocodilul de ape tulburi, Traian Băsescu, se simte în largul lui nu prizând iarbă, ci noroi. Alegerile prezidenţiale nu trebuie să mai îngăduie contracandidaţilor să-şi arate faţa. Crin Antonescu trebuie împiedicat cu orice chip să vorbească, fiindcă vorbeşte strălucit. E sincer, crede în oameni şi îi poate privi în faţă. Dicţionarul lui de cuvinte este mult mai bogat decât cel al lui Băsescu, intrat la apă, şi cu toate astea se face înţeles şi de oamenii simpli. Antonescu trebuie, profitând şi de lentoarea inexplicabilă a partidului lui cufundat în ceaţă. Nu trebuie să se audă decât vocea lui Băsescu, iar numele lui trebuie rostit până şi de ulucile gardurilor. Mircea Geoană se mişcă, fiind calificat de o experienţă diplomatică înaltă, excelent în relaţiile internaţionale. Partidul cu prea mulţi simirazi nu-l sprijină, ci îl trage în jos. Nici el nu trebuie lăsat să se ridice. Diversionistul Băsescu ştie s-o facă. şi o face. La prânz nu mai este valabil ceea ce era de dimineaţă. Mâine nu va mai fi miercuri, ci putem avea surpriza unui joi. Ne apropiem de Evul Mediu sau suntem deja în înfloritorul lui miez?

Traian Băsescu, prin toate reţetele încercate în ultima perioadă, arată limpede că ne consideră proşti. Un popor de proşti. înghite poporul toate aceste porcării şi diversiuni? Nu cred. Iar dacă da, atunci preşedintele nu s-a înşelat. Suntem într-adevăr proşti şi merită să se şteargă cu noi pe picioare.

P.S: Am ascultat înmărmurit în emisiunea lui Mihai Gâdea un citat: "Preşedintele este sinteza subconştientului colectiv al poporului". Din cine este acest citat? Din Traian Băsescu despre Traian Băsescu. Aşa se vede pe sine acest Nero al zilelor noastre. Mi-am amintit cum l-a catalogat Nicolae Iorga pe Eminescu: "Eminescu este expresia integrală a sufletului românesc". Am ajuns, Dumnezeule, în halul în care preşedintele să se considere egal zeilor spiritualităţii româneşti? Băsescu, asemeni lui Eminescu? Treziţi-l, oameni buni, până nu-i prea târziu.

×
Subiecte în articol: editorial