x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Apariția conștiinței la Băsescu

Apariția conștiinței la Băsescu

de Adrian Năstase    |    12 Mar 2014   •   11:11

În ultimile săptămâni, s-a petrecut un fenomen care va fi menționat în istoria umanității - apariția conștiinței la Băsescu. Probabil că Darwin, dacă ar fi trăit, ar fi subliniat și el acest salt spectaculos în evoluția de la maimuță la om.

Într-adevăr, într-o emisiune TV, foarte dură, cu Sorina Matei, cel care nu a acceptat "compromisuri de la Constituție", a subliniat cu eleganța ce-l caracterizează și în ideea de a întări stabilitatea în Țară și credibilitatea României în exterior: "Mai am câteva luni până îmi termin mandatul, nu vreau să am pe conștiință că, după ce este cel mai corupt guvern pe care l-a avut România din '90 încoace, îl mai și mențin, ("îl duc în spate", n.b.) împotriva Constituției, în actul de guvernare".

Sau, mai sintetic: "în nici un caz, eu nu voi da drumul împotriva conștiinței mele și cu dubii de constituționalitate, la un guvern". Nu mi-e clar dacă, conform Constituției, Băsescu este cel care trebuie "să dea drumul" (eventual, prin curte) la guverne...

Mi s-a părut remarcabilă și afirmația de deontologie prezidențială: "domnul Ianukovici nu mai este un președinte legitim ...". Dacă Ianukovici s-ar fi uitat la B1 Tv, probabil că i-ar fi răspuns că și el consideră că cineva demis cu 7,4 milioane de voturi, nu mai este un președinte legitim.

A apărut o nouă triadă prezidențială: conștiință - legitimitate - moralitate. În aceeași emisiune, referitor la "soluția imorală", Băsescu a precizat: "nu la el mă refeream, ci la mine, care adoptasem soluția...". În interviul său din Adevărul, la câteva zile după formarea guvernului, în 6 ianuarie 2005, Băsescu spunea însă "sunt un adept al unor anticipate imediate pentru a scăpa de soluția imorală care se numește PUR". Probleme de memorie?

În zona prezidențială, constituția fizică reprezintă un corolar al unei conștiințe liniștite și al aplicării consecvente a Constituției, - cărticica pe care a jurat Băsescu (deși era făcută pentru mine!). Acesta este motivul pentru care fostul primar general consideră, în spiritul art. 84 din Cinstituție, că actualul primar al Clujului ar fi un bun candidat al dreptei, deoarece, "în timp de criză a avut curajul să-și asume, să ia țara în spate și s-o treacă prin criză..."

Spuneți-mi, nu vi se pare inspirată această imagine? Nu-l vedeți pe Boc cu un sac mare în spate (în care este înghesuită, cu greu, țara), mergând prin furtună, cu un toiag în mână? Preferați imaginea pelerinajului evreilor prin deșert? Cum credeți...

Boc însă, trebuie să știți, nu e singur, pentru că și PPE - așa le-a spus Băsescu la Dublin - "a trecut Europa pe malul celălalt al crizei". Aici sunt însă două neclarități. Prima - dacă PPE a luat Europa "în spate" pentru a o trece pe celălalt mal. Și, al doilea, dacă "malul celălalt" era malul celălalt al Atlanticului. Asta ar putea crea mari probleme nu doar geostrategice dar și geologice!

×