x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Arestat pe nedrept

Arestat pe nedrept

de Ion Cristoiu    |    10 Oct 2006   •   00:00
Arestat pe nedrept

Duminica, 8 octombrie 2006, am abordat la Zig-zag cu Ion Cristoiu de pe Antena 3 cazul primarului din Ramnicu-Valcea, Mircia Gutau, aflat in arest preventiv din 7 iulie 2006 si, judecand dupa manevrele ce se tes la ora actuala (suspendarea si posibila stramutare a procesului de la Ramnicu-Valcea) cu mari sanse de a sta la inchisoare mult si bine.

Duminica, 8 octombrie 2006, am abordat la Zig-zag cu Ion Cristoiu de pe Antena 3 cazul primarului din Ramnicu-Valcea, Mircia Gutau, aflat in arest preventiv din 7 iulie 2006 si, judecand dupa manevrele ce se tes la ora actuala (suspendarea si posibila stramutare a procesului de la Ramnicu-Valcea) cu mari sanse de a sta la inchisoare mult si bine. Sau, mai degraba, pana isi va da demisia din postul de primar, obiectiv urmarit de regizorii din umbra ai inscenarii, capi ai unei Mafii transpartinice. Cand vine vorba de dezbaterea unui caz de demnitar sau functionar arestat pentru coruptie, moderatorii evita sa se implice de o parte si de alta. Rolul lor se limiteaza la ascultarea avocatilor celui arestat si, de cele mai multe ori, la aducerea in emisiune si a punctului de vedere al DNA. Pentru emisiunea de duminica am facut exceptie. De la titlul de pe burtiera, Arestat pe nedrept, pana la interventiile mele in dezbatere, am tinut sa-mi exprim o convingere: arestarea si tinerea lui Mircia Gutau in puscarie e o facatura.

Nu l-am vazut in viata mea pe Mircia Gutau. Nici macar la televizor, cand i s-a transmis in direct arestarea. Nu ma leaga de Ramnicu-Valcea nimic. Am fost o singura data in viata mea in acest oras de provincie. Anul trecut, cand presat zilnic de un post de televiziune local (al carui nume nici nu-l mai tin minte) am acceptat cu greu sa ma urc in masina, sa ajung si sa dau un interviu si sa revin in aceeasi noapte la Bucuresti. Repet, nu veneam daca nu eram batut la cap. Chiar si favoarea de a aparea la un post local tv nu contracara uriasa cheltuiala de timp si energie. N-am nici motive politice sa-l apar pe Mircia Gutau.

Domnia sa e primar si a fost presedinte al filialei locale PD Ramnicu-Valcea. A apartinut unei formatiuni aflate la putere. Si, dupa parerea mea, puterea n-are nevoie sa fie aparata de jurnalisti.

Am studiat insa dosarul lui Mircia Gutau. Nu stiu daca primarul din Ramnicu-Vacea a luat sau nu mita. Stiu insa ca dosarul sau da dovada mai degraba de talentul de critici de film al procurorilor DNA deca de profesionalismul presupus in materie de ancheta penala. Parcurgand, in vederea emisiunii, si dosarul de presa al cazului, mi-a sarit in ochi afirmatia: a fost arestat in urma unui flagrant. Teza flagrantului e sustinuta si de procurorii DNA pentru mentinerea in arestul preventiv, desi dosarul a fost deja trimis in judecata si, in consecinta, nu se mai poate invoca riscul distrugerii de probe sau al influentarii martorilor. Pe langa flagrant, pentru mentinerea primarului in arest preventiv, procurorii aduc un argument halucinant: "mediatizarea la nivel national" Care va sa zica, un om sta in puscarie, pentru ca despre afacere scriu ziarele de la Bucuresti!

Lui Mircia Gutau nu i-a organizat nici un flagrant. I s-a organizat o discutie cu denuntatorul in biroul de la primarie. Aceasta discutie de doar un minut si ceva, inregistrata de denuntator, a fost transcrisa si interpretata de procurorii DNA ca o confirmare a faptului ca viceprimarul luase banii respectivi pentru a-i imparti cu primarul.

Aceasta e nu numai proba decisiva, dar si singura proba de la dosarul cu care Mircia Gutau a fost trimis in judecata, dar si cu care a fost arestat si tinut la inchisoare si azi.

Pentru ca intreaga discutie dintre primar si denuntator nu e clara, asa cum ar fi trebuit s-o duca denuntatorul in vederea probei decisive, procurorii DNA au falsificat stenograma audio, inversand fraze si introducand comentarii despre gesturile facute de primar in filmulet. Astfel, cum am aratat si in emisiune, potrivit procurorilor, Mircia Gutau zicea NU! si facea semne de DA cu mana. Atat in emisiune, cat si dupa m-am straduit sa pricep cum se poate spune DA cu mana in timp ce spui NU! cu gura. N-am reusit. De aceea am cerut ca DNA sa puna la dispozitia Antenei 3 filmuletul cu pricina. Dat fiind ca acuzatiile pe care le-am adus anchetei penale in emisiune se bazau pe interpretarea tendentioasa a filmuletului de procurori ma asteptam ca DNA sa contacteze postul pentru a pune la dispozitia opiniei publice proba considerata drept decisiva. Institutia care invoca mediatizarea cazului la nivel central pentru a-l tine pe Mircia Gutau in puscarie n-a dat nici un semn. Ii vom trimite o adresa oficiala. Desi am serioase indoieli ca ne va raspunde.
×
Subiecte în articol: editorial gutău arestat mircia mircia gutau