x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Aroganţa incompetenţei - Numeşte care e problema dacă vrei să găseşti soluţia

Aroganţa incompetenţei - Numeşte care e problema dacă vrei să găseşti soluţia

de Petre Roman    |    26 Apr 2010   •   00:00

"O conducere fără înţelepciune şi eficienţă duce ţara fără ţintă în brutalitate distructivă şi aventurism autodistrugător", spunea demo­cratul Pericles cu 2.500 de ani în urmă.

În expertiza privind situaţia fi­nan­ciară a Greciei prezentată re­cent Comisiei Europene se arată că "... în ultima analiză, problemele Greciei îşi au rădăcinile într-o lun­gă istorie a ineficienţei şi corupţiei guvernării precum şi o economie care nu mai e capabilă să concu­reze pe pieţele globale". Cum se poate salva Grecia? În ultimul său editorial din New York Times, Paul Krugman (Premiul Nobel pentru economie în 2008) spunea: "Nu există răspunsuri bune aici - de fapt nu există alte răspunsuri decât cele înfricoşătoare". Expertiza pentru România cum o arăta oare?

Nesiguranţă, lipsă de transpa­ren­ţă, dispreţul faţă de expertiză, tendinţa de a aplica soluţii financiare haotic şi intempestiv, blocaje financiare. Mediul acesta este cunoscut sub numele de gu­ver­na­rea Boc. Cum s-a ajuns aici? In­com­petenţă, indiferenţă, aroganţă.
1. În plină criză, de ce agenţii economici care încă mai puteau face faţă şi deci menţine economia pe linia de plutire au devenit ţinta agresivă a fiscalităţii şi birocraţiei guvernului?

2. O ordonanţă de urgenţă va obliga acum producătorii agricoli să se înscrie ca persoană fizică au­to­rizată pe când problema reală se află la nivelul intermediarilor. Câţi dintre cei 2,2 milioane de pro­du­că­tori la nivel de semisubzistenţă pot depăşi coşmarul parcursului birocratic către PFA? Singurul rezultat previzibil e creşterea speculei şi sărăcirea producătorilor. Soluţia este exact la polul opus: scutiri de taxe pe anumite termene  (de ex. 3 ani)  şi sprijin pentru a permite ca­pi­talizarea producătorilor cu con­di­ţia ca ei să se asocieze cel puţin pentru vânzarea produselor.

3. Cum e posibil ca  la mai mult de un an de la declanşarea crizei guvernul să nu fie capabil să ab­soar­­bă fondurile europene? În fe­bruarie anul acesta, România a re­tur­nat fonduri europene neutilizate şi a plătit contribuţii către bugetul comunitar într-un total de 288 mi­li­­oane de euro şi a absorbit doar 73 mi­lioane de euro.  

4. Numirile politice făcute de Guvern în diferite sectoare ale eco­no­miei au creat instabilitate şi în­curcături proiectelor cu care s-ar fi putut crea multe mii de locuri de muncă pe bani europeni. "Există o ruptură între mediul academic şi guvern aşa cum nu a mai fost nici­odată", arată prof. Lucian-Liviu Albu, directorul Institutului de Prognoză al Academiei Române.

Singurul "program" al guvernului de înfruntare a crizei constă în invocarea permanentă a "grelei moşteniri". Guvernul se scufundă, dar nu sub greutatea sa proprie, ci a josniciilor sale. "Puterea ne­că­lă­u­zi­tă de judecată se dedă la violenţă" spunea Socrate din povestirea lui Xenofon. Întrebaţi pensionarii, profesorii, cei aruncaţi în şomaj dacă se simt sau nu violentaţi.

Spuneam colegilor mei din Guvern acum 20 de ani "Numeşte care e problema dacă vrei să găseşti soluţia". Azi, problema nu mai e criza; e actuala guvernare.
Un spectacol al incompetenţei pe scena României. Românii nu sunt însă spectatori, ci păgubiţi.

×
Subiecte în articol: editorial