Zilele care au trecut de la referendumul britanic, au dezvaluit unele probleme care poate nu au fost anticipate. Care ar pute fi implicatiile dupa un asemenea act ? Greu de presupus, pentru ca partile si-au pregatit jocurile cu multa atentie, dar cu toata dorinta, nesincronizarile au aparut.
Daca britanicii castigatori, visau la o desprindere "dulce " si fara graba, presedintele Comisiei Europene, Jean -Claude Juncker, si presedintele ,Martin Schulz insista pentru iesirea Marii Britanii, cat mai curand posibil.Liderul taberei Brexit ,fostul primar londonez,Boris Johnson, trezit din euforia desprinderii si-a asezat mai solid picioarele pe solul insular indemnand la o cooperare cu rivalii politici pentru " construirea "unei perioade pentru iesirea din UE" fara graba ". Iesirea din comunitatea europeana nu reprezinta un pas simplu pentru nicio parte, aceasta reprezinta actul de responsabilitate pe care cineva trebuie sa si- l asume.
David Cameron afirma la summit-ul european de la Bruxelles ,martea trecuta, ca nu regreta ca a organizat referendumul dar nu-si poate asuma activarea articolului 50.Ce inseamna asta ? Cineva trebuie sa faca acest lucru , dar cine in contextul in care Scotia ,Irlanda de Nord , Gibratarul si Londra nu accepta rezultatele referendumului.Aceasta situatie a creat o orientare pentru strategii cu un singur punct comun , tergiversarea activarii articolului 50 ,privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana. Acest articol , a devenit un punct comun in efortul de a depasii fara afectarea interesele celor doua parti .
Liderii europeni nu-si doresc iesirea pentru ca aceasta ar provoca dezechilibre dificil de controlat. Pentru Franta s-ar prefigura pericolul aparitiei unui Frexit ,dorit de Frontul National. Pentru Germania, iesirea ar consemna absenta promotorului liberului schimb si a politicilor pro-piata, lasand spatiu gol pentrul protectionismul francez. Echilibrul politic al Uniunii Europene,in acest contxet , poate fi sensibil balansat spre tarile protectioniste din sudul continentul:Italia,Spania si Franta cu sentimentul diviziunii intre tarile europene.
Iesirea Marii Britanii este privita de unii analisti si ca forma de a lipsi Europa de aparatorul intereselor membrilor zonei euro dar si de viziunea speciala, a acesteia, privind suveranitatea statelor membre UE. Oricum,tensiunea in cancelariile europene este in crestere si lasa sa se intrevada, aparitia posibilitatii unui dezechilibru cu urme ce nu vor fi sterse usor si repede.