x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De ce s-a sucit Austria și blochează extinderea Schengen. Detalii exclusive din culisele diplomației

De ce s-a sucit Austria și blochează extinderea Schengen. Detalii exclusive din culisele diplomației

de Dan Constantin    |    19 Noi 2022   •   10:47
De ce s-a sucit Austria și blochează extinderea Schengen. Detalii exclusive din culisele diplomației

Schimbarea poziției Austriei față de extinderea spațiului Schengen a căzut ca o bombă la București. Până acum două zile, Austria era în grupul cel mai sigur al cauzei României în subiectul admiterii dorite în spațiul de liberă circulație, mai ales că  nu se înregistrau pe frontiera noastră  cazuri de migrație necontrolată sau deficiențe de colaborare polițienească. 

Austria este un principal partener economic, marile companii austriece fiind prezente de primă mărime în economia românească în petrol, bănci, asigurări, constructii. Pe domeniul strict al colaborării dintre ministerele de interne,în ultimul an,trei chestori de  de poliție români au fost decorați de austrieci pentru rezolvarea unor cazuri deosebite.Sa adăugăm că românii formează o comunitate activă și apreciată în Austria. Atunci, care sa fie explicația? Surse diplomatice și politice au precizat pentru Jurnalul că România a „căzut” într-o conjunctură nefavorabilă care nu are legătură cu nerespectarea obligațiilor de securizare a frontierelor.

Austria are în momentul de față 100.000 de cereri de azil,cu 25.000 mai multe decât în timpul valului de emigranti de acum 3 ani. Problemele sunt pe zona graniței cu Serbia  și Ungaria, dar se înregistrează un flux necontrolat și prin Croația. Acest val de presiune la frontierele Austriei, creează probleme interne care sunt aduse în prim plan de partidele de dreapta . În săptămâna viitoare se termină campania pentru alegeri în landul din sud, unde partidul de guvernământ este devansat în sondaje de extremă dreaptă. Ca atare, ministrul de interne austriac, în acord cu cancelarul, a dat un semnal pentru a schimba în ultima clipă orientarea voturilor. Austria este nemulțumită, potrivit surselor noastre din Viena, și de refuzul Franței  și Germaniei de a rezolva la nivelul UE problema imigrației, lăsând povara pe țările tampon. Ca atare s-a gasit la nivelul guvernului austriac această formulă generală, de a bloca exderea spațiului Schengen, în care victima fără vină este România. Mediile diplomatice consideră că s- ar putea ca în zilele următoare să se găsească o soluție de compromis, cu anume condiționalități  de admitere, un fel de MCV, pentru Schengen, în care Bulgaria și Croația sa fie mai atent monitorizate. Partida nu este jucată în privința României, un dialog intens între Viena și București pornind de la clarificarea necesară a declarației ministrului austriac de interne. 

×
Subiecte în articol: Schengen Austria