Versul îndemn din imnul Franţei – La arme, cetăţeni! – are acum şi pentru noi, francofonii, înţeles concret. Chiar mai multe înţelesuri şi subînţelesuri.
Primul conţine informaţia pe care o aşteptam de mult – s-a dat, în fine, drumul la arme. Arsenalele Armatei sunt primitoare cu publicul larg – uşile sunt deschise şi cine doreşte un Kalaşnikov, chiar şi o mitralieră, poate să-şi ia liniştit arma din rastel. Partea proastă este că Armata nu asigură transportul, dar, cu o atenţie, poţi să faci rost de un camion, să te scoată din pădurea unde, chipurile, este camuflat depozitul de armament. Serviciul este în curs de îmbunătăţire, se pune pe picioare şi service-ul, iar în curând va apărea şi livrarea la domiciliu, cu comandă inclusiv pe internet. Ar mai fi o mică problemă deoarece muniţia nu se livrează o dată cu puşcociul; gloanţele se dau din alte depozite şi, fiind încă multă birocraţie, nu s-a liberalizat şi distribuţia de cartuşe.
Alt înţeles ce decurge din primul: dacă armele se iau din pădurile patriei precum ciupercile, este un moment mai mult decât obligatoriu să te înarmezi. Nu ştii ce intenţii are omul care-ţi bate la uşă. Dacă-i un rău, pe deasupra dotat cu armament şi muniţie de război, trebuie să ai capacitatea de ripostă, cum ne învaţă manualele NATO. Are el pistol, trebuie să-i faci faţă cel puţin cu ceva similar, iar ca să-l înveţi minte, o grenadă nu strică! Ţara se înarmează. Este un suflu nou în societate – descentralizarea a ajuns la ultima ei consecinţă. Fiecare om, fiecare familie îşi organizează apărarea şi atacul după necesităţi şi vecinătăţi. Concepţia lui Ceauşescu de apărare a ţării printr-un război al întregului popor se înfăptuieşte după 20 de ani de la execuţia strategului. Privind la "les bleus" care se animă brusc la versul "Aux armes, citoyens", câteva zeci de mii de băieţi care au fost returnaţi din Franţa au înţeles mai repede decât cei neumblaţi esenţa mesajului. De ani la rând, în Craiova se trage ca la poligon; prin intersecţiile aglomerate, şoferi nervoşi îşi fac loc cu pistolul în mână; pe Litoral şi în Ilfov, bandele sunt înarmate nu cu flori, nu cu praştii.
Că s-au luat acum câteva zeci de arme nu înseamnă că am descoperit marele secret. Piaţa şi viaţa au cerut deschiderea arsenalelor din Ciorogârla. Poliţia nu mai poate face faţă infractorilor care mânuiesc sabia ninja precum cartoanele la alba-neagra. Aşa că oamenii cinstiţi, dornici să-şi asigure securitatea, s-au înarmat. Vine criza? Tragem în ea foc cu foc, rafală după rafală. Până omorâm tot deficitul.
Citește pe Antena3.ro