x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Aux armes, citoyens!

Aux armes, citoyens!

de Dan Constantin    |    01 Feb 2009   •   00:00

Versul îndemn din imnul Franţei – La arme, cetăţeni! – are acum şi pentru noi, francofonii, înţeles concret. Chiar mai multe înţelesuri şi sub­în­ţelesuri.



Primul conţine informaţia pe care o aşteptam de mult – s-a dat, în fine, drumul la arme. Arsenalele Armatei sunt primitoare cu publicul larg – uşile sunt deschise şi cine do­reşte un Kalaşnikov, chiar şi o mitralieră, poate să-şi ia liniştit arma din rastel. Partea proastă este că Ar­mata nu asigură transportul, dar, cu o aten­ţie, poţi să faci rost de un ca­mi­on, să te scoată din pădurea unde, chi­purile, este camuflat depozitul de armament. Serviciul este în curs de îmbu­nătăţire, se pune pe picioare şi service-ul, iar în curând va apărea şi livrarea la domiciliu, cu comandă inclusiv pe internet. Ar mai fi o mică problemă deoarece muniţia nu se livrează o dată cu puşcociul; gloan­ţele se dau din alte depozite şi, fiind încă multă birocraţie, nu s-a li­be­ra­lizat şi distribuţia de cartuşe.

Alt înţeles ce decurge din primul: dacă armele se iau din pădurile pa­triei precum ciupercile, este un mo­ment mai mult decât obligatoriu să te înarmezi. Nu ştii ce intenţii are omul care-ţi bate la uşă. Dacă-i un rău, pe deasupra dotat cu armament şi mu­niţie de război, trebuie să ai capacita­tea de ripostă, cum ne învaţă manua­le­le NATO. Are el pistol, trebuie să-i faci faţă cel puţin cu ceva similar, iar ca să-l înveţi minte, o grenadă nu strică! Ţara se înarmează. Este un suflu nou în societate – descentrali­za­rea a ajuns la ultima ei consecinţă. Fie­care om, fiecare familie îşi organi­zează apărarea şi atacul după necesi­tăţi şi vecinătăţi.  Concepţia lui Ceau­şes­cu de apărare a ţării printr-un răz­boi al întregului popor se înfăptu­ieş­te după 20 de ani de la execuţia stra­te­gului. Privind la "les bleus" care se ani­mă brusc la versul "Aux armes, citoyens", câteva zeci de mii de băieţi care au fost returnaţi din Franţa au înţeles mai repede decât cei neumblaţi esenţa mesajului. De ani la rând, în Craiova se trage ca la poligon; prin intersecţiile aglomerate, şoferi nervoşi îşi fac loc cu pistolul în mână; pe Litoral şi în Ilfov, bandele sunt înarmate nu cu flori, nu cu praştii.  

Că s-au luat acum câteva zeci de arme nu înseamnă că am descoperit marele secret. Piaţa şi viaţa au cerut deschiderea arsenalelor din Ciorogârla. Poliţia nu mai poate face faţă infractorilor care mânuiesc sabia ninja precum cartoanele la alba-neagra. Aşa că oamenii cinstiţi, dornici să-şi asigure securitatea, s-au înarmat. Vine criza? Tragem în ea foc cu foc, rafală după rafală. Până omorâm tot deficitul.

×
Subiecte în articol: editorial