x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Bacalaureat DNA

Bacalaureat DNA

de Dan Constantin    |    02 Noi 2008   •   00:00

Bacalaureatul de la Liceul de Industrie Mică şi Servicii din Sighetu Marmaţiei a ajuns, în fine, la Tribunal. Se ştie ce-a fost. Elevii au blătuit comisia şi aproape toată seria 2008 îşi va putea face tradiţionala poză de absolvire a liceului pe scările Tribunalului Maramureş.



De această uriaşă fraudă cu efecte devastatoare pentru societatea românească s-a ocupat Direcţia Naţională Anticorupţie. Ca să-şi intre în prerogative, DNA zonală a adunat şpaga mică dată de fiecare elev până s-a făcut o şpagă mijlocie (de 30.000 de euro). Suma a fost apoi distribuită către supraveghetori şi comisie. Aşadar, logic, DNA Maramureş era competentă să acţioneze doar asupra persoanei care a avut asupra ei şpaga adunată de la candidaţi. Mergând pe acest fir am putea să-i trimitem la DNA pe toţi portarii de la spitale care adună leu după leu până ajung la nivelul de competenţă de 30.000 de euro şpagă.

Cum-necum intrăm acum în marele proces al fraudării micului examen. Prin numărul inculpaţilor, 125, acesta se transformă într-un mega proces. Vă închipuiţi ce logistică trebuie asigurată? Va fi în sală lume, câtă frunză, câtă iarbă. Suntem siguri că Tribunalul Maramureş nu dispune de asemenea dotări, aşa încât se va apela la sala Teatrului din Baia Mare sau la Sala Sporturilor. Bâlciul este de pe acum garantat. Cimitirul Vesel de la Săpânţa va avea un concurent în Tribunalul Veseliei, în care se va juca piesa regizată de DNA.

Între cei 125 de mari duşmani ai stabilităţii României sunt pe lângă cei cinci învinuiţi principali şi 38 de cadre didactice – care au suprave­gheat aşa-zisul examen.

Pentru fiecare zi de închis ochii au luat câte o sută de lei. Ruşine, la zdup cu ei! Vor fi aduşi în boxă şi nemernicii de elevi. 82 de oameni în toată firea, majoritatea elevi doar cu numele, pentru că ei lucrau în străinătate, iar directoarea liceului îi ponta şi îi nota. Această şcoală, de fapt o butaforie, probabil că nu era la prima serie de asemenea "elevi".

Marea problemă a ţărişoarei este, cred, alta. Dacă cei 82 de căpşunari şi-ar fi luat patalamaua fără să fie atâ­ta zaveră, ei ar fi fost consideraţi oa­meni cu şcoală, deh, au bacalaureat. Şi nimeni nu s-ar fi prins că ei habar n-au de ce-i prin cărţi, că nu ştiu să scrie corect, că e semianalfabeţi.

Ceea ce s-a întâmplat la Sighetu Marmaţiei seamănă leit cu examenul auto care se dădea la Piteşti. Dacă prostia cu certificat de bac nu doare, şoferii analfabeţi în ale condusului, liberi pe şosele, ne omoară.

×
Subiecte în articol: editorial