x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Banii românilor pe Apa Sâmbetei

Banii românilor pe Apa Sâmbetei

de Sorin Roşca Stănescu    |    28 Oct 2012   •   16:03

Cea mai recentă lovitură pe care o primeşte statul roman are loc în Italia. Şi se poate generaliza cu repeziciune. Este de natură financiară. Şi se poate ridica la miliarde de euro. Autorităţile de la Roma au decis ca românii care trăiesc in spatiul Italiei sa plateasca impozite acolo pentru locuintele detinute in Romania. Ceea ce înseamnă că la bugetul nostru vor intra mult mai puţini bani. Un semnal de alarmă de care trebuie ţinut cont.

Intrarea Romaniei în Uniunea Europeana aduce nu numai beneficii, dar poate fi şi cauzatoare de pierderi, în condiţiile în care nu ne-am priceput sau nu am vrut să negociem o serie întreagă de tratate. Voi explica, în cele ce urmează, la ce anume mă gândesc.

Voi lua exemplul Germaniei. Voi explica succint cum îşi apară Germania interesele. Şi, pornind de aici, vom putea vedea ceea ce trebuie să facem, treptat, pentru a nu înregistra hemoragii financiare în beneficiul altor state. Conform legilor germane, toţi cetăţenii acestui stat, indiferent unde muncesc în lume, sunt datori fiscului german. Impozitele pe salarii, impozitele pe locuinţe le plătesc în Germania. Daca există, şi există, milioane de nemţi care muncesc şi trăiesc în lumea întreagă, dar şi-au păstrat cetăţenia germană, toţi aceştia aduc anual miliarde de euro fiscului german. Pentru a atinge acest obiectiv, statul german, cu o tenacitate exemplara, a negociat tratate cu toate celelalte state. De ce? Pentru ca, fiind datori fiscului german şi pentru a fi evitată dubla impozitare, nemţii sunt scutiţi să plătească impozite autorităţilor fiscale din statul în care trăiesc şi lucrează. Evident, nici nu se pune problema vreodata ca statul german să admită ceea ce li se întâmplă românilor legat de impozitele pe locuinţe.

Înca un exemplu, venit tot din Germania. Toate societăţile comerciale, fără nicio excepţie, care au sediul principal în Germania, indiferent unde în lume îşi desfasoară activitatea, indiferent unde în lume obţin profit, plătesc în mod obligatoriu impozitul pe profit în Germania. Pe de altă parte, toate firmele germane sunt obligate prin lege să-şi fixeze sediul principal în Germania. Chiar şi în ipoteza în care acolo nu desfăşoară, de fapt, nicio activitate. În acest fel, anual, sume colosale ajung în visteria de la Berlin. Este şi acesta unul dintre motivele pentru care Germania este bogată, dispune de fonduri uriaşe de bani şi este statul european cel mai puţin afectat de criză.

Dacă cineva este curios să afle ce primesc în schimb cetăţenii germani, este suficient, pentru început, să precizam că ei beneficiază de toată asistenţa socială şi medicală de care se bucură şi nemţii trăitori în Germania. Cât priveşte drepturile electorale, numai în Romania funcţionează aberaţia conform căreia cetăţenii cu domiciliul în altă parte au în mod automat dreptul de vot. În Germania votează pe liste speciale doar cei care se înscriu din timp, la consulatele acestui stat, manifestându-şi, astfel, în mod expres, dorinţa de a vota.

Pentru a atinge asemenea performanţe, guvernele României şi diplomaţia de la Bucureşti au obligaţia să stabilească obiective pe termen lung. Ceea ce este posibil pentru unii este posibil şi pentru alţii.
Sursa: CorectNews

×