Sub titlul de mai sus, publicam in urma cu trei ani un editorial in care afirmam: "In Romania, vremea arborilor doctrinari pare a fi disparut. A fost inlocuita de o cacofonie ideologica.
|
Situatia creata de rezultatele alegerilor parlamentare si prezidentiale din 2004 readuce in discutie fuziunea PNL-PD. Ea nu este determinata de vreo vecinatate doctrinara, ci de complicate probleme de guvernare. Intre partidul Bratienilor si aschia smulsa de dl Petre Roman din FSN/PDSR nu ar avea cum sa existe nici un fel de asemanari. Mai mult, dupa 1989, dl Basescu si alti fesenisti-pesederisti-pedisti si-au croit cea mai mare parte a identitatii lor politice si doctrinare - o stanga ce nu s-a tras cu totul din PCR, asa cum multi oameni nu s-au tras inca definitiv din maimuta - si pe haituiala celui mai important partid istoric al Romaniei.
De partea cealalta, o dreapta liberala scoasa pentru o vreme chiar din circuitul parlamentar postdecembrist de neghiobiile politice ale dlui Radu Campeanu. Pentru a ajunge la guvernare, ar fi trebuit ca liberalilor sa le fie de ajuns alianta cu aschia fesenisto-pedeserista preluata de dl Basescu de la dl Roman. Le este si nu prea. Pentru a le fi, macar temporar, au cooptat la guvernare PUR, partid pe care si liberalii, si fesenistii-pedeseristi-pedisti il dispretuiesc profund, lasandu-i insa numai dlui Basescu placerea de a rosti public acest adevar.
Fuziunile ar trebui sa fie altele. Doctrinar, PD este infinit mai aproape de PSD decat de PNL. Dezertarea dlor Roman si Basescu din FSN/PDSR nu s-a datorat unor divergente doctrinare cu cei care au ramas, ci unor interese strict personale. Cum PSD este in deriva, iar dl Basescu s-a dovedit un demolator iscusit, natural ar fi ca politicianul care este azi, de facto, atat sef de stat, cat si premier, primar general al Capitalei si presedinte al PD-lui sa forteze o preluare a PSD-ului. In felul acesta, polul politic de stanga s-ar consolida in chip logic.
Citește pe Antena3.ro
Amuzant este ca fuziunea, care nu va fi facuta din motive de similitudini doctrinare, va repeta orbecaiala ce a lovit chiar atat de ironizatul PUR. Initial Partidul Umanist din Romania, PUR a devenit apoi si "social-liberal", spre amuzamentul multor penecetedisti, pedisti si liberali. Numai ca viata are geniul de a ne arata ca nu doar imoralitatea si crizele de identitate sunt la indemana oricui, dar si miciurinismul doctrinar.