x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Baroni cu telecomandă

Baroni cu telecomandă

de Adrian Năstase    |    10 Apr 2012   •   11:26

Nu spun o noutate, evident, cand aduc iar in discutie faptul ca in PDL are loc o incaierare din ce in ce mai dura intre mai multe grupari, dintre care doua se disting. Adica pot fi mai lesne distinse, pentru ca publicul devorator de mass media are multe sanse sa nu priceapa mare lucru din intregul peisaj.

Ar fi, evident, mai intai "cei vechi'. Cei care imparatesc inca peste o mare cantitate de influenta si resurse de tot felul. Cei care au condus vreme de multi ani, au epuizat finantele publice, au lasat in nelucrare integrarea europeana si infrastructurile romanesti, s-au imbogatit si s-au lenevit la ideea ca nu pot sa nu fie vesnici, imbalsamandu-se politic si devenind un soi de mumii politice pline de vorbe goale si de obraznicie. Grupul asta coboara electoral in atmosfera rarefiata a oricarei democratii care se bazeaza, totusi, in cele din urma, pe incredere.

Grupul cel nou e format din "intelectualii" lui Basescu: Cristian Preda, Baconschi, TRU, Macovei. Ei incearca sa conduca lucrurile catre fagasul dorit folosind telecomanda, stand deoparte, facand, din coltul gurii, agenda propriului partid de la distanta sinecurilor externe cu care au fost rasplatiti.

Cazul cel mai clar este cel al lui Cristian Preda, universitar cand e nevoie, om politic cand asta ofera masina la scara. Europarlamentarul basescian, parcat la Bruxelles, cu un venit de 20000 de euro, spune ca s-a opus candidaturii lui Prigoana pentru ca Pliciman s-ar fi pronuntat pentru pedeapsa cu moartea si asta nu poate fi iertat. O pozitie intelectuala fina, de principiu, de inteles, care nu poate da nastere la excluderi grobiene din partid.

Din pacate pentru domnul Preda, asta e o minciunica jalnica, menita sa salveze ce se mai poate salva din statutul politic al domniei sale. Doar citind blogul distinsului europarlamentar gasim zeci de postari care critica, din ce in ce mai vehement, pozitia si leadershipul partidului si mai toate liniile politice adoptate. "Cezar Preda, Radu Berceanu si Ioan Oltean sunt reprezentativi pentru dispretul cu care am fost tratati toti cei care am intrat in PDL in ultimii ani, pentru dispretul cu care vorbesc pedelistii "adevarati' despre oamenii liberi si independenti.' noteaza bloggerul in 29 martie, de pilda. Am ales citatul asta pentru ca e elocvent. Pentru Cristian Preda si ai lui, a fi membru de partid nu implica nimic, te poti socoti pe mai departe liber si independent, fluierand cu mainile in buzunare, pe marile bulevarde ale Bruxelles-ului.

Si aici ajung la concluzie. Eu nu apar "pedelismul" in fata "intelectualilor" amintiti. Nici nu cred ca lectiile de morala politica intr-un partid pot fi tinute de fosti procurori ceausisti, reciclati la Bruxelles. Vreau doar sa scot in evidenta faptul ca noua generatie, finuta si critica, din partid a beneficiat cat a putut de avantajele pe care le ofera puterea iar azi vrea sa ne spuna ca nu a fost de acord cu nimic din ce s-a intamplat, ca n-a stiut si ca, in-definitiv, e vorba despre "oameni liberi si independenti', care au dreptul la un viitor politic. Mai departe, nu sunt multe de adaugat. Pe langa naivitati si bizantinisme de tot soiul, "schimbul doi" al lui Basescu, pregatit sa sara din barca fara perspective a PDL in barca unei noi constructii politice, oficiata de actualul premier, nu ofera decat o dureroasa lipsa de loialitate.

PS: Din participarea lui Cristian Preda la emisiunea lui Mihai Gadea, am inteles marea sa problema de "constiinta" - aceea ca, daca se valideaza excluderea din partid, va trebui sa-si dea demisia din delegatia PDL la Bruxelles si va ramane fara sinecura de 20000 de euro., urmand sa fie inlocuit de urmatorul de pe lista aprobata de Biroul permanent al PDL - asa cum scrie in Codul etic al partidului...

×