La summitul (ma rog, dejunul de lucru) de la Bruxelles, liderii europeni n-au prea avut pofta de mancare, aproape toti fiind marcati de evolutiile ingrijoratoare din Grecia si din Zona Euro in general. O iesire a Greciei ar avea consecinte grele si imprevizibile (Bloomberg observa ca "bancile europene nu sunt pregatite sa faca fata iesirii Greciei din Zona"). Cu putine zile inainte de summit, si G8 subliniase ca Grecia trebuie sa fie pastrata in comunitatea monedei europene.
La summitul de miercuri, aproape toti sefii de stat si de guvern din UE si-au aratat preocuparea si nelinistea vizavi de acest subiect fierbinte, insistand asupra mentinerii Greciei, desigur, cu efortul Atenei de a-si indeplini angajamentele in virtutea carora i se pompeaza sute de milioane de euro. Desi, dupa cum remarca presa germana, "Merkozy exista si functiona, pe cand Merkolland inca nu exista", liderii Frantei si Germaniei nu iau ca varianta lucida iesirea Greciei. Pana si Ungaria si-a exprimat ingrijorarea fata de o asemenea posibilitate, cu urmari nefaste la nivelul intregii Uniuni, mai ales al statelor slab dezvoltate.
Traian Basescu, cel care persista in a vrea sa fie decizia si vocea unica a Romaniei, in schimb, a calcat din nou in strachini. Sigur, nu putea sa spuna ca sustine parasirea de catre Grecia a Zonei. Dar a avut in aceasta chestiune o exprimare cel putin neavenita: Romania e pregatita legislativ si ca resurse spre a face fata iesirii Greciei din Zona Euro,a zis el. Cu cine s-o fi pus de acord presedintele nostru inainte de a face asemenea declaratii hazardate? Cu Mugur Isarescu? Nu cred. Cu Victor Ponta si Florin Georgescu, cei care, intr-o astfel de situatie, ar trebui sa gaseasca ei solutii pentru certe noi dificultati economice si financiare, legate inclusiv de caderea unor banci elene si de falimentarea multor firme grecesti aflate la noi in tara? Tot nu cred.
La tabloul unui presedinte care merge din gafa in gafa, Traian Basescu a mai adaugat una. BNR, prin voci autorizate si profesioniste, tocmai anuntase ca o evaluare corecta a realitatii economice si financiare, ca si a perspectivelor, fac inoperant planul de aderare a Romaniei la Zona Euro in 2015, cu costuri considerabile, mai ales in domeniul social. Ca atare, sustin specialistii BNR, tinta cea mai probabila e 2019, chiar 2020. Pricepandu-se, insa, si la finante mai bine decat... finantisti reputati, Traian Basescu a gasit de cuviinta sa declare la Bruxelles ca "Romania isi mentine tinta aderarii la "Euro in 2015, si vom vedea atunci daca amanam aderarea cu un an".
Oare ce impresie lasam pe la Bruxelles? Intrebarea e retorica, raspunsul e stiut: ca suntem o tara buimaca, in care habar n-are dreapta ce face stanga, cu un presedinte care arunca in balta cate un bolovan pe care apoi un Guvern intreg (despre care Basescu afirma la Chicago ca e neconvenabil pentru sine) si alti responsabili se dau de ceasul mortii sa-l scoata. Acest dialog al surzilor intre Cabinet, Presedintie si BNR risca sa se cronicizeze si sa aduca tarii prejudicii nu doar de imagine.
Transarea conflictului - pentru ca exista un conflict acut, nici naiba nu crede in ipocrizia comunicatului Presedintiei, cum ca asa ceva nu exista - trebuie facuta cat mai repede de catre Parlament. Sunt vremuri mult prea grele, iar perspectivele internationale nu sunt atat de incurajatoare, ca sa ne permitem un asemenea stupid balet politic, care degenereaza intr-o batuta cu strigaturi.
Citește pe Antena3.ro