x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Băsescu, Boc, unde-s banii?

Băsescu, Boc, unde-s banii?

de Petru Calapodescu    |    14 Oct 2012   •   14:39

După ce zilele trecute a enumerat 15 grave vulnerabilităţi economice lăsate moştenire de fosta guvernare, premierul Ponta tocmai ce a anunţat că o altă bombă stă să explodeze la 15 noiembrie: Bugetul pe 2012 - impus în decembrie anul trecut de o majoritate parlamentară portocalie, aproape fără dezbateri, cu gândul la pomana porcului şi acceptând iarăşi iresponsabil draftul lui Boc şi Ialomiţianu, supervizat, desigur, de Băsescu - nu are prevăzute resurse financiare pentru ultima parte a anului. Astfel încât sectoare importante - Sănătatea, Internele, pensiile ş.a. - riscă să rămână fără finanţare! Veste nu e o glumă proastă şi poate provoca panică, ba chiar anticipa o prăbuşire a structurilor economice şi sociale.

Nu se va ajunge, desigur, la moarte clinică, Ponta precizând că se caută identificarea de urgenţă a fondurilor necesare. Dar colapsul nu a fost departe. De altfel, încă de săptămâna trecută premierul lăsase să se înţeleagă că auditul de la Ministerul Finanţelor s-a soldat cu constatări uluitoare, care i-ar putea prilejui ministrului Florin Georgescu dezvăluiri năucitoare privind modul în care au fost gestionate finanţele publice. Nu cred că e de admis sintagma "ar putea". Florin Georgescu e dator să înfăţişeze opiniei publice realitatea aşa cum a găsit-o după administraţia pedelistă. Nu văd care ar fi rostul unei discreţii, al unor menajamente faţă de o administraţie care şi-a bătut joc de o ţară întreagă, de o naţiune pe care a afundat-o în sărăcie lucie, în timp ce şleahta de demnitari şi de clienţi portocalii a prosperat. Prin abuzuri, prin deturnări de fonduri, prin falsuri şi jaf. În ultimii ani a fost creat şi a funcţionat un rapace sistem de drenare a banului şi patrimoniului public, a Bugetului, dublat de o deliberată, e greu să o defineşti altfel, încurajare a evaziunii fiscale şi a contrabandei. Acesta e mecanismul prin care an de an şi lună de lună economia a alunecat pe tobogan, dar nu şi conturile unei camarile extrem de agresive.

Nimeni, nici un ministru, nici un alt demnitar, nici fostul premier Boc sau (încă) preşedintele-jucător Traian Băsescu nu se pot deroba de răspunderea pentru faptul că au lăsat ţara în pragul crahului. Aud invocându-se că Legea răspunderii ministeriale e boantă, că nu operează penal în privinţa foştilor miniştri, chiar dacă sub ei s-au comis abuzuri şi prăduieli incredibile. E o metodă de a-i scoate basma curată. Onorabilii procurori n-au decât să mai răsfoiască din când în când Codul Penal şi vor găsi acolo destule temeiuri spre a pune în lucru vrafurile de plângeri penale şi de constatări ale Curţii de Conturi , care zac, deşi explică de ce nu sunt bani în Buget şi în ce buzunare au ajuns.

Imediat după ce Victor Ponta a făcut amintita declaraţie, cine s-a iţit pe posturile de televiziune? Nimeni altul decât contabilul Gheoghe Ialomiţianu, jurând că actualul guvern e de vină pentru prostia lui şi a lui Boc din 2012, când n-au fost capabili, ca finanţist-şef şi ca premier fie şi doar cu numele, să alcătuiască un Buget viabil. Un tupeu tipic pentru, fără excepţie, întreaga garnitură pedelistă. Hai să o mai temperăm, amintind că, la începutul acestui an, până şi Theodor Stolojan declara că  Bugetul pe 2012 a fost întocmit pornind de la date false şi prognoze nerealiste! Te pomeneşti că şi Stolojan o fi vreun uselist sub acoperire!

×