x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Băsescu, cu gura lui Franks

Băsescu, cu gura lui Franks

de Petru Calapodescu    |    09 Mai 2012   •   10:35

Absolut jenant discursul cu care Jeffrey Frans, negociatorul sef al FMI, si-a incheiat, dupa trei ani, misiunea in Romania, predand stafeta olandezului Erik De Vrijer. Nu-l pot, fireste, suspecta de prostie sau de buimaceala. Cred ca e vorba despre ceva mult mai grav. Despre oportunism, despre incercarea de a-i aburi inca o data pe romani, despre, dupa trei ani de experiente amare ale acestora, tentativa rubicondului domn de a mai vinde, fie si pentru ultima oara, castraveti gradinarului.

Vorbind pe indelete despre evolutia Romaniei in acesti ani, cand guvernul bastinas al lui Boc practic n-a contat, iar el si cu presedintele Basescu au impus toate, absolut toate asa-zisele masuri anticriza, Franks parea o ciocarlie care, inchizand ochii, se-mbata la auzul propriilor triluri. Totul a mers ca pe roate in Romania. Criza mondiala nu si-a facut aici de cap, economia nu s-a prabusit, dimpotriva, cresterea continua si acum, cand atatea tari UE sunt in recesiune, iar moneda nationala e strong. Desigur, asta numai pentru ca Guvernul Boc a aplicat masurile "convenite". E drept, a concedat femeistul, populatia a fost inteleapta, rabdatoare si a dus greul.

Nimic, nici un cuvintel despre faptul ca in toti acesti ani n-a existat nici un program viabil de redresare economica, despre prabusirea a sute de mii de firme private, despre salbaticia masurilor de austeritate, inimaginabile oriunde in alta tara europeana. Nimic, una peste alta, despre cauzele si responsabilitatile celor care, dirijand direct sau din umbra Romania, au tintuit-o pe ultimul loc din Europa, ca standarde economice si sociale.

In schimb, fara a se pronunta de-a dreptul, Jeffrey Franks a simtit nevoia unor maraieli la adresa noului Guvern, facandu-se totodata purtatorul de cuvant al lui Traian Basescu. Ricana acestuia privind restituirea banilor furati de la pensionari si-a gasit ecou la Franks. Desi Ponta si Florin Georgescui precizasera ca reintregirea salariilor bugetarilor va avea loc, in doua transe, ambele anul acesta (iunie si decembrie), Franks a bagat soparla ca a doua transa va fi candva, anul viitor, din cauza ca a intervenit despagubirea pensionarilor. Vechea parsivenie a ostilizarii categoriilor sociale... La fel, zambetul s-a sters de pe fata dlui Franks cand a insistat iritat in privinta privatizarii grabnice a companiilor de stat.

Cu doar doua zile in urma, la ceremonia depunerii juramantului, de la Cotroceni, nici Basescu nu scapase prilejul de a insista iarasi asupra instrainarii exploatarilor aurifere si cuprifere. Nu stiu daca si ce interese serveste Jeffrey Franks, ce bilderberguri i-or fi sufland la ureche. Ca reprezentant al FMI, insa, principala lui grija ar fi trebuit sa fie ca debitorul, Romania, sa-si achite ratele si dobanzile. Nu cum si cui isi vinde resursele, mai cu seama in vreme de criza mondiala, cand piata e nefavorabila. Ca presedinte al Romaniei, pe Traian Basescu ar trebui sa-l preocupe ca in Bugetul tarii sa intre sume cat mai mari, nu sa se praduiasca iute, ieftin si cu dedicatie tot ce mai are de valoare tara.

Guvernul USL da semne ca e decis sa puna piciorul in prag si in privinta amestecului prea direct si chiar brutal al FMI in gestiunea tarii, ca si a imixtiunii si prea insistentului lobby prezidential in favoarea unor afaceri controversate, daca nu flagrant oneroase. Nu ramane decat sa dam deocamdata credit Cabinetului Ponta si sa admitem ca nu e vorba de un entuziasm de debut, care sa se dezumfle pe parcurs.

×