x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Băsescu forţează revizuirea Constituţiei

Băsescu forţează revizuirea Constituţiei

de Sorin Roşca Stănescu    |    08 Ian 2013   •   14:46

Până de curând, am insistat asupra necesităţii unei Constituţii noi. Nu a revizuirii Constituţiei existente. Ceea ce ar fi presupus un interval rezonabil de 2 ani. O revizuire se poate face, evident, mai repede. În câteva luni. Cu referendum cu tot. Dar nu înseamnă totuşi o nouă lege fundamentală. Din păcate, din nou, Băsescu schimonoseşte procesul normal democratic. Şi impune o revizuire.
   
O Constituţie nouă ar avea un avantaj incontestabil. Ar permite două consultări prin referendum. Prima, prin care cetăţenii României să se pronunţe asupra formei de stat pe care o doresc. Republica parlamentară, republica prezidenţială, republica semi-prezidenţială. Cu toate, sub formele existente. Ceea ce ar presupune, în prealabil, o informare corectă şi completă a acestora şi o amplă dezbatere publică. În funcţie de ceea ce doresc românii, Parlamentul, transformat în Adunare Constituantă, ar scrie textul Legii fundamentale. Apoi, din nou, ar avea loc ample dezbateri. Şi, la sfârşit, ar urma un referendum final. Aşa ar fi fost de preferat să se întâmple. Dar nu mai este posibil.
   
Din nou, Traian Băsescu, încălcând atât normele democratice, cât şi normele morale, ca să nu mai vorbesc de prevederile faimosului pact de coabitare pe care l-a semnat cu premierul Victor Ponta, forţează lucrurile. Şi împinge democraţia de la Bucureşti într-un periculos cerc vicios. Ceea ce face în aceste zile cu Consiliul Superior al Magistraturii şi cu politica sa privind menţinerea în captivitate a marilor parchete şi a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, va repeta, în curând, în oricare alt domeniu în care simte că ar putea obţine controlul sau că ar putea să piardă controlul pe care deja îl are. Pentru Traian Băsescu, legile statului, inclusiv Legea fundamentală, este un fel de ciorap pe care l-a purtat ani de zile, l-a împuţit şi, în loc să îl spele, îl întoarce pe dos pentru a-l utiliza din nou. USL nu poate tolera acest tip de comportament. Pentru că cetăţenii României care i-au dat USL-ului puterea în mod democratic, sub forma a 70 la sută dintre mandatele de parlamentari, nu vor înţelege, şi nu vor avea de ce să înţeleagă, cum de, în aceste condiţii, Băsescu dirijează în continuare trenurile şi ţine Justiţia şi alte puteri ale statului captive. Cum de USL a câştigat războiul politic pentru a pierde pacea.
   
Este imposibil, în aceste condiţii, ca USL să-şi mai asume doi ani de convulsii, doi ani de crize generate de la Cotroceni, doi ani de confruntări inutile, pentru ca abia apoi, printr-o nouă Constituţie, să genereze o societate care poate fi normal şi democratic guvernată. Aşa s-a ajuns în situaţia în care a început să capete consistenţă un proiect mai puţin ambiţios dar şi el extrem de important. Revizuirea Constituţiei.
   
Revizuirea Constituţiei înseamnă conservarea unor valori ale Legii fundamentale acceptate de majoritate, cum este, de exemplu, chiar prevederea din Art. 1 privind statul unitar naţional ori capitolele care vizează drepturile omului şi, în general, drepturile democratice şi schimbarea altor articole din Constituţie. Care? Cele care vizează raporturile dintre instituţiile statului. În aşa fel încât, în viitor, un preşedinte ori un alt demnitar al statului să fie împiedicat să arunce ţara în criză.

Sursa: CorectNews

×