x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Băsescu, în locul lui Obae

Băsescu, în locul lui Obae

de Dan Constantin    |    04 Aug 2011   •   21:00
Băsescu, în locul lui Obae

Traian Basescu, ajuns cal de bataie al presei romanesti si straine, pri­vind si citind cu placerea ma­so­chistului tot ce se spune rau despre el, a inceput sa creada ca se pricepe si la mass-media.

Consilierii lui pentru comunicarea cu ziaristii au fost figuri sterse in bransa, asa ca de la lefe­giii Cotrocenilor n-a furat meserie pentru ca nu prea avea ce. Cand era un simplu parlamentar, avea cativa cunoscuti prin redactii care, dispusi la libatii, ii explicau cum sta treaba cu "Dosarul Flota", pana se golea Johny Umblaretul, adus in punga de marinar. Ca sa nu planga masa. La minister si la primarie s-a ocupat de cateva tinere ziariste care voiau mai mult case decat articole, asa incat barterul a avut doar complicatii si nu implicatii profesionale.

Trezit pe scaunul de pre­se­dinte, lui Basescu i-a trecut repede cheful sa mai stea de vorba cu oa­menii calificati din breasla. Dimpotriva, a pornit un razboi declarat cu presa in care dialogul a fost inlocuit cu invectiva, cu expresii greu de crezut ca sunt emanate de la un sef de stat inclus pana la urma in Uniunea Europeana.
Basescu Traian are, cred, un cont des­chis la OSIM pentru inregistrarea in­ju­riilor cu grad de originalitate adresate ziaristilor, unii cazuti victime colaterale ale cruciadei lui cu mo­gulii cei rai. Din "gaozari", "ti­ganca imputita", "tonomate", Ba­ses­cu ar putea scoate bani prin cedarea drepturilor de marca, stiindu-l un tip pragmatic. Ii sugerez presedintelui sa asigure brevetarea expresiilor si in alte tari, pentru ca vor fi si alti dictatori clienti ai presei dornici sa le foloseasca.

Cu blindajul ingrosat ca la tancurile nemtesti, pus pe obrazul tabacit de torentul de critici, Basescu a schim­bat tactica razboiului pe care il poar­ta de sase ani cu presa. Trusturile mo­gulilor rai, dupa iesirea lui Vintu din joc, au ramas... doar unul.

Pentru a da lovituri sub centura An­tenelor are la dispozitie comandoul de servitori de lux de la CNA, unde fanatica Iorga sta zi-noapte cu carnetul de amenzi, ca militianul ascuns la panda in boscheti, sa-l infunde pe Badea.

Treaba murdara, a executiei pro­fe­sionistilor cartitori din aria audi­o­vi­zualului, o face asadar trupa de is­terici aparatori ai onoarei pre­zin­detialo-udriste. Chirurgia facuta acum pe viu, pe tinte din afara ariei de competenta a CNA, si-o asuma direct si in direct Traian Basescu. Atacul se da la "marii ziaristi", care se pricep atat de bine sa conduca gazetele, in­cat au inchis printul. Basescu, ranjind cu bucurie, ii dadea unei tinere zi­a­ris­te care ii lua un interviu binevoitor pilde despre competenta celor care il critica de zor, dar nu mai scriu decat pe bloguri. Adica, au ajuns rau, rau de tot, se exprima ca particularii, in spatiul virtual.

Aici, Basescu Traian nu s-a exprimat ca un particular (nici nu poate, el a fost toata viata lui, de la copilarie pana la calvitie, slujbas la stat). El a vrut sa fie subtil, sa arate ca se pricepe la mass-media, dar a dat iar cu batul in balta. Primitiv in judecati a stropit cu mazga nepriceperii lui universale nu in Nistorescu si in CTP, ci in domeniul cel mai dinamic al presei – publicatiile online.

Nu-mi pro­pun sa-i explic cum sta treaba cu edi­tiile pe net, sunt persoane speciali­za­te pentru dat lectii, sfaturi, informatii, clasamente in acest spatiu. Basescu a sarit parleazul pe tapsanul lui Petrisor Obae, unul dintre acesti specialisti de tip nou, dar si-a scrantit pi­ciorul la aterizare. Obae tine "Pagi­na de media" mereu deschisa si cred ca a fost de-a dreptul speriat cand s-a trezit la ceas de seara cu fratele cel mare al lui Mircea Basescu, cazut in ograda lui. Contabilul derapajelor are acum ce socoti. Pana il va scoate pe Basescu din "Pagina", presedintele ii va explica specializatului Obae, tot mai nervos, ca stie el cum e si cu smecheria asta de presa fara hartie, un fel de batalion disciplinar unde sunt trimisi de patronate cei care au pixul rau. Pun si eu o intrebare, de aici, inca din print, de ce si-a facut Udrea blog, ca e rea de pix?

×