x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Băsescu, invitat să-şi respecte mandatul

Băsescu, invitat să-şi respecte mandatul

de Gheorghe Voicu    |    11 Apr 2012   •   17:54

Traian Basescu propune sa-si dea demisia in schimbul revizuirii Constitutiei. Nu-i exclus ca sfatuitorii sai sa-l fi convins ca e o lovitura de imagine cu efecte imediate in randul opiniei publice. Nu s-a intamplat asa. Mai degraba a parut o miscare disperata. Putin probabil ca electoratul sa-l perceapa pe actualul presedinte ca pe un om de stat preocupat de Romania. Si sa considere ca tara are nevoie de o noua Constitutie, moderna si eficienta, motiv pentru care presedintele e dispus sa renunte la doi ani de mandat. Nu cred ca asa stau lucrurile. Opinia publica e preocupata, mai degraba, de problemele economice decat de astfel de subtilitati. Pentru presedinte e doar un calcul in scopul supravietuirii.

In varianta, aproape sigura, a venirii la putere a unui guvern USL, Traian Basescu va fi izolat la Cotroceni. In noua varianta a legii referendumului, suspendarea e destul de greoaie. Si chiar daca opozitia ar initia un asemenea demers, umilinta ar fi totala pentru presedinte. Din nou, timp de o luna, Traian Basescu ar trebui sa plece de la Cotroceni. Mai mult, ar fi nevoit sa se implice intr-o campanie obositoare, in care sa suporte atacurile adversarilor aflati acum la putere.

Chiar daca referendumul nu l-ar trimite acasa (ar fi necesare peste noua milioane de voturi si e putin probabila o participare atat de masiva), intreaga poveste s-ar dovedi deloc confortabila pentru el. Pe de alta parte, un guvern ostil, chiar agresiv, l-ar pune in situatii imposibile. Sa ne imaginam o reuniune la Bruxelles, in care Basescu s-ar trezi insotit de premierul USL (Boc nici nu indraznea sa viseze la asa ceva).

Exact in finalul carierei sale prezidentiale, Traian Basescu s-ar confrunta cu diferite ipostaze umilitoare (opinia publica romaneasca are un apetit deosebit pentru astfel de momente atunci cand vine vorba despre mai-marii zilei).

Pe scurt, Traian Basescu ar avea un adversar pe masura, un adversar care ar domina Parlamentul si ar conduce Guvernul. Si tocmai acest lucru vrea sa-l evite Basescu.

Propunerea ca alegerile parlamentare sa se desfasoare simultan cu cele prezidentiale ii ofera lui Basescu posibilitatea unei iesiri "memorabile" din scena, dar si sansa unei securizari a vietii dupa Cotroceni. In acest context poate fi identificat si rolul repartizat lui Razvan Ungureanu, care, pe zi ce trece, da de inteles ca va participa la viitoarele alegeri prezidentiale.

De aici si tot felul de variante, in care fortele de dreapta se aduna intr-o coalitie care sa-l sustina pe actualul premier.

Tot in acest scop, pedelistii de frunte ii curteaza pe liberali, pe motiv ca au acelasi sange "de dreapta", iar cei din PSD sunt niste nenorociti de "stangisti". Cat despre propunerile de modificare a Constitutiei, ele sunt subtiri si ineficiente pentru actualul sistem politic.

Cel mai important aspect il reprezinta transarea unei dispute: vrem regim prezidential sau parlamentar? Atunci ar demonstra Traian Basescu ca, intr-adevar, il intereseaza viitorul Romaniei. Deocamdata, e doar o batalie politica, in care USL-ul a respins aceasta propunere-capcana. Si il invita pe Basescu sa-si respecte mandatul.

×