x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Băsescu merge la Palatul Regal

Băsescu merge la Palatul Regal

de Dan Constantin    |    29 Sep 2011   •   21:00
Băsescu merge la Palatul Regal

Europa este in mare fierbere: sunt zile crancene pentru Uniunea Europeana, 'sfasiata' de criza fara sfarsit a Greciei si risca monedei euro. Cade pe cap sau pe pajura?

Romania joaca in alt film, noi nu avem forta sa decidem in grupa mare, unde se fac cartile. Ne uitam din cand in cand peste gard sa vedem daca s-au mutat vecinii, daca o pun de un gra­tar, sa mirosim si noi putina car­nica. Cand nu suntem cuminti ne pun la punct tot d’astia de doi lei, olandezi, finlandezi pusi sa faca caraula la portile Schengen. Romania a ajuns o tara de mana a doua, cum ne anun­ta chiar presedintele nostru de mana a treia. Daca am compara ierarhiile de pe scena politica a lumii cu fotba­lul, atat de precis in clasamente, Traian Basescu ar sta in urna cu Insulele Feroe si San Marino. Pentru ca avem conducerea care este, nici pretentiile noastre nu sunt mari. Ne dam cocosi pe unde putem, pe la cate un turneu chalanger, ca sa nu se spuna ca am iesit cu totul din circuit.

Noi avem problemele noastre, ne razboim cu manelistul Guta si cons­tru­im diversiuni cu familia Cea­u­sescu. Dupa ce ne-a ajutat sa facem ca­pitalism din mostenirea lasata de constructorii socialismului, mitul 'Ge­niului din Carpati' este readus in dezbatere fara nici o noima pentru a acoperi si erorile prezentului. Re­gimul politic de la Bucuresti are pa­tentul manipularii atat de bine pus la punct, incat poate sa-l exporte, sa-l transforme intr-un brand de succes fara sa mai cheltuiasca Lenuta of Plescoi zeci de milioane de euro. Dar sa nu divagam, ci, asa cum ne-a ca­talogat Basescu Traian, sa comentam ce zice si mai ales ce face el.

In astea doua zile, presedintele merge la Varsovia, la Eastern Partnerschip Summit. O reuniune a catorva sefi de stat sau de guvern din estul continentului care doresc sa tina contactul si cu Uniunea Europeana, desi multi graviteaza spre alte zone. Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina sunt asadar in sedinta joi si vineri pentru a afla daca pe foamea asta mai pot avea sperante si dinspre Vest. Traian Basescu, seful de stat dintre cei prezenti acum la Varsovia care a dat mana cel mai recent cu Obama, le va spune la spritul comun ce mai este pe la Casa Alba. Presedintele nostru va incepe, evident, cu stirea principala: Bai fratilor, Un­chiul Sam m-a gasit sanatos! Restul, ce mai conteaza!

Din comunicatul pe care il va da Palatul Cotroceni nu vom afla mare lucru – limba de lemn se invarteste in ceata activitatii presedintelui atat de vartos, incat trebuie sa asteptam seria viitoare de cablograme WikiLeaks despre reuniunea din 29-30 septembrie de la Varsovia, ca sa stim ce s-a discutat cu adevarat la masa saracilor. Ce pot sa anticipez este broasca pe care o va inghiti Basescu Traian as­tazi, vineri, la 'Lunch Heads of delegations'. La ora 14:00, dupa ce ma­ha­rii Estului vor fi aflat ce-i asteapta chiar din gura lui Barroso, sunt invitati la Castelul Regal 'sa serveasca ma­sa', in limbajul romanesc. Ei, ce va fi sa fie pe bietul Traienica, pus sa in­tre unde s-a jurat ca n-o sa mai calce niciodata – intr-un cuib de regi. Uite ce i-au facut polacii astia, si spuneau ca-i sunt prieteni! Cand a fost cu te­za­u­rul, in 1940, romanii i-au ajutat sa-l duca la Londra.

Ce, nu stia in­gam­fatul asta de prim-ministru Trusk, care se da mare ca-i sef la UE pentru sase luni, cum stam noi cu Regele? N-a zis si poetul ala, nu stiu acum care, ca minciuna sta cu regele la ma­sa? Or, eu nu sunt mincinos, si d’aia nu voi sta cu nici un os regal nas in nas. Daca o fi vreo stafie incoronata prin Palat? Mi-a zis un consilier ca Po­lo­nia e republica, ca sa nu-mi fac griji la Vrasovia. Si uite acum unde ma trimit sa mananc: in barlogul re­gi­lor. Cand mi-a pus sandvisul pentru drum, mi-a zis Nutzy ca Polonia e republica, la fel ca Norvegia. Ea nu prea le are pe astea, cu politica, pe harti e la pamant! Ce o sa fie la gura co­mentatorilor retrogradati de la ana­listi cu lanchul asta de la ora 14:00. Vineri! O fi si post, ca astia sunt mai ca­tolici decat papa. M-a zis mie una buna sefu’ Antonescu la Anvers 'ai Papa, ai papa, n-ai Papa, n-ai papa'. Decat sa ma ia alde Gadea la misto si Badea la caterinca, mai bine le zic 'pas'. Ce mare smecherie sa stau cu Filat la masa sau cu saritu’ ala de Saakasvili. Sa multumim frumos gaz­de­lor si ne suim la avion, ca avem trea­ba acasa. A zis piticania de Sarkozy o chestie tare cand ne-am cer­tat. Merde! Si m-a lasat cu ochii in soare. Cred ca le-o fac si eu!

Merde, merde, si s-a dus.

P.S. Este posibil ca presedintele Traian Basescu sa nu participe la 'Lanch for Heads of delegations', invocand probleme personale. Cauza 'indigestiei' o stim doar noi!

×
Subiecte în articol: editorial