x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Băsescu nu se mai întoarce la popor

Băsescu nu se mai întoarce la popor

de Dan Constantin    |    14 Iun 2012   •   15:41

Traian Basescu a intrat in zodia lui proasta. Nu-i mai iese nimic din ceea ce gandeste si ce pune la cale. Adversarii s-au coalizat, institutiile nu-l mai asculta si, ceea ce-i mai grav pentru el, El Lider Maximo, a pierdut increderea populatiei.

El a mizat, ca lider populist, pe ultima reduta a refugiului, de care era mereu sigur. Sa ne intoarcem la popor! Ii ameninta el pe detractori, pe sefii de partid care il amenintau cu suspendarea. I-a mers odata, prin referendum, si-a recastigat postul de la Cotroceni. O, tempora, departe sunt acele clipe fericite ale triumfului!

Acum, in al doilea mandat cucerit printr-o cacealma uriasa, prin care a pacalit milioane de oameni, Basescu sta in mana cu actul fundamental – Constitutia, carticica pe care o flutura peste tot, dar mai ales cand are o problema pe care o creeaza tot el. Desemnarea premierului, ejectarea ministrilor neconvenabili, participarea la reuniunile europene sunt extrase din Carticica Sfanta ca din Biblie si livrate drept solutii absolute. Atunci cand se impiedica in vreo virgula sau cand realitatea contorsionata la Cotroceni nu poate fi interpretata convenabil, trimite jalba la Curtea Constitutionala sa-i faca dreptate. Acum, intelegem mai bine de ce s-a batut Basescu sa aiba judecatori fideli si sub control la Curtea Constitutionala. Acolo s-au pritocit solutiile care au dat castig de cauza regimului Basescu-Boc in multe controverse iscate in Parlament sau la Presedintie. Anul 2012 a inceput insa prost pentru Putere. Valul de demonstratii nu a fost oprit nici de nametii siberieni, revolta populatiei depasise de mult cadrul partidelor. S-a ajuns la un conflict generalizat intre exponentii lui Basescu plantati in toate functiile-cheie ale statului si popor. Ca si in decembrie 1989, iarna stimuleaza explozia mamaligii, asa incat, rand pe rand, au cazut ministri, legi, guvern. Solutia MRU a fost o reactie tardiva a regimului Basescu, mereu cramponat in docilul Boc, premierul care inghitea derapajele pupilelor prezidentiale Udrea, Boagiu pentru a-si pastra functia.

Venirea lui Ponta in Palatul Victoria a fost galusca amara pe care a fost obligat Basescu sa o serveasca drept un meniu fix, zi de zi, dupa ce PDL a fost incapabil sa mentina o coalitie artificiala construita cu forta de Basescu. De atunci s-au dat toate peste cap. Ponta, chiar si bagatelizat de Basescu, isi urmeaza agenda. USL a castigat alegerile locale pe toata linia si are acum cateva obiective politice foarte clare si posibil de obtinut. Primul ar fi o gestionare decenta a bugetului construit si mostenit de la PDL. Apoi ar fi o curatare a institutiilor de basistii lasati “conserve' de fostele guvernari si care pot sabota eforturile USL de normalizare si relansare economica. In fine, izolarea lui Basescu in cercul atributiilor constitutionale este o conditie pentru pregatirea linistita a alegerilor din toamna. Blaga si mai ales Roberta Anastase au zilele numarate in fruntea Camerelor Parlamentului, iar noua majoritate functioneaza pentru a vota legile necesare pentru punerea lui Basescu pe faras. Basismul nu va putea fi eliminat din politica tarii cu Basescu la Cotroceni. Cu partidul prezidential intrat in criza profunda, cu un Guvern si Parlament ostile, cu o Curte Constitutionala speriata de perspectiva restrangerii prerogativelor, Basescu va fi judecat iar de popor? Referendumul pentru suspendare ar fi ultimul refugiu constitutional pentru presedinte. Stiind ca nu mai este dorit, nedorind o umilinta care va ramane in cartea de istorie, va prefera demisia. Ramane, cum a spus-o, cu familia. Ciresica il asteapta; clientii fideli au masa din fundul gradinii mereu rezervata.

×