x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Băsescu, pe falia Vrancea

Băsescu, pe falia Vrancea

de Dan Constantin    |    12 Dec 2013   •   20:37

Băsescu Traian a intrat într-o agitaţie similară regiunii seismice Vrancea. Televiziunile întrerup emisiunile pentru fiecare zgâlţâială a faliilor; seismograful de la Fizica Pământului a devenit un aparat la fel de cunoscut în casele românilor precum râşniţele de cafea. Băsescu ne “lucrează” în ultimele săptămâni în ritmul impus de activizarea regiunii tectonice Vrancea. Are cel puţin o apariţie publică pe zi care provoacă mici cutremure anunţate prin “braking news”. Ora 18,30 a intrat în grila televiziunilor, echipele de reporteri sunt prezente la Cotroceni zilnic pentru a nu scăpa mediatizarea cucului.
Agitaţia lui Băsescu, nefirească pentru un preşedinte intrat în ultimul an de mandat, are clar un motiv în afara sferei politicii. Am această convingere pentru că în plan politic, al construcţiei reale de formaţiuni sau de coaliţii, agitaţia are efect de flatulaţii. De aceea în jurul lui este mult zgomot şi miros urât cât cuprinde.

Ce-l împinge atunci în luptă, ce determină agitaţia lui similară cu a unui pacient de la 9 care refuză să-şi ia doza de litiu? Scandalul fermei de la Nana l-a adus pe Băsescu Traian în poziţia de şmecheraş prins la furat cu mâna altuia, postură degradantă în lumea flăcăilor educaţi prin porturile lumii. Băsescu oferă acum tabloul unui bătrânel rău, pus pe harţă cu oricine îi trece prin faţă, trădează mentalitatea de miliţian ofensat dacă cineva îi calcă pe umbră. Or, terfelit de toată lumea, nebăgat în seamă de liderii ţărilor importante, Băsescu Traian se refugiază în poziţia cucului cu orar fix. Un cuc plin de venin care scuipă calamităţi, anunţă mişcări de trupe şi, mai nou, se joacă cu mânuţele în propriul rahat politic ridicând castele.

Mesajele au însă valoare inerţială pentru trupa de fideli fanatici protejaţi de instituţii apărate prin tratate europene. DNA, ANI, CSM, ICCJ, CC sunt sinonime cu bunkărele din care se trage ţintit din rezerva de muniţie asigurată de la Cotroceni. Hăineală, Horia G., Codruţa K., Iulia S., Ionuţ M., Augustin Z. se mişcă programaţi de mesajele şi codurile de luptă livrate de Băsescu Traian. Marea problemă a acestei adunături de haimanale, cocoţate în funcţii doar pentru că sunt şantajabili, apare atunci când sunt obligate să-şi controleze şeful zurbagiu care se află pe lângă lege. Strigătele şi acţiunile lui tot mai apropiate de magnitudinea schizoidă, îl pun în postura fie de pacient, fie de infractor lipsit de discernământ. Jagardelele au şi ele simţul conservă rii şi ar vrea să prezinte anchetelor ce vor urma după dispariţia comandantului măcar câte o bucăţică din pielea lui pusă pe băţ.

Cucul jumulit de ultima pană de onorabilitate îşi trimite apropiaţii la furat. Consilierii de la Cotroceni devin samsari de terenuri iar pe cei mai săraci cu duhul îi pune să agite steaguri în fruntea unor cete de activişti zgribuluiţi, plătiţi cu ora şi expuşi în vitrină vizavi de Romarta.
Familia este şi ea distribuită în roluri lucrative. Notista ia credite cât să bage banca în meliţa presei şi în comisii parlamentare; gurista gângăvită îşi plimbă lentoarea mintală sub poză de mămicuţă europolitrucă; amanţii fetelor devin şi ei maşini de scos bani alături de frăţiorul care are interdicţie să mai iasă pe sticlă.

Disperat să acopere scandalul care pute, Băsescu Traian, având şcoala diversiunii absolvită Magna cum Laudae, pune materia maronie în ventilator, să-i stropească pe toţi. Când ţipă “Lovitură de stat”, “Ţara în pericol”, apelul este ca o agresiune în cadrul NATO: sar toţi să apere democraţia. Până să se afle cine-i vinovatul, Antonescu coboară primul din drezina alianţei useliste vrând să nu i se ofilească petalele şi să i se altereze mirosul de stropi....
Până când va fi decuplat Băsescu de la Cotroceni vom mai suporta multe alarme false, vom consuma nervi şi timp pentru a dezbate cântecele otrăvite ale cucului.

Întrebarea pe care mi-o pun destul de serios, este dacă marele cutremur din Vrancea va veni înainte sau după plecarea lui Băsescu.
Sper ca falia din Vrancea să aştepte încă un an. Cel puţin să ne cutremurăm liniştiţi.


×