x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Băsescu resuscitat: porunci şi ameninţări

Băsescu resuscitat: porunci şi ameninţări

de Petru Calapodescu    |    04 Sep 2012   •   11:45

Ma intrebam, intr-un precendent comentariu, cat va dura pana cand Traian Basescu, resuscitat prin votul slugarnic a sase judecatori de la CCR, in flagranta coliziune cu realitatea, isi va revarsa veninul adunat in gusa dupa suspendare. A facut-o, cu varf si indesat, la convocarea la Cotroceni a diplomatilor romani, printr-un discurs pentru care calificativul de halucinant e prea palid. Cu o agresivitate fara precedent pana si in pasivul sau, a renuntat la orice ipocrizie privind o asa-zisa, oricum imposibila, coabitare cu Parlamentul si cu Guvernul si a declansat un atac frontal contra acestora. Fara nici o perdea, a reluat teme absurde si deja desfiintate pana si de obedienta sa Curte Constitutionala. Primii trei oameni in stat (presedintele, presedintii Senatului si al Camerei Deputatilor), dar si avocatul poporului ar fi fost suspendati sau destituiti abuziv si ilegal de o majoritate parlamentara care n-ar fi rezultat din alegeri. Radioul si televiziunea publica ar fi fost "ocupate", ceea ce se intampla doar intr-o lovitura de stat. Justitia ar fi fost agresata. Ar fi fost incalcate chiar si drepturile minoritatilor (?!) etc. Consecinta, dupa Basescu? Romania ar fi fost izolata si a fost nevoie de reactia "extrem de puternica" a aliatilor (ai cui?, n.n.), pentru ca intentiile complotistilor sa fie anihilate. Basescu a prezentat o Romanie apocaliptica, mai ca nu a spus ca s-ar fi impus inteventia trupelor NATO, spre a apara statul sau de drept, democratia asa cum o vedea el.

Sa zicem ca asta-i propaganda si un mesaj de recunostinta pentru interesatii sai salvatori de peste hotare. Dar revenitul presedinte a impins lucrurile mult mai departe, ignorand Constitutia si prefigurand o evolutie alarmanta a statului. "Situatia a fost resetata - zice Basescu - prin rezistenta institutiilor statului". Care sunt acestea? Le numeste: DNA, Parchetul General, CCR, CSM, structurile de securitate, care "nu s-au inclinat in fata furiei politice". Si carora le porunceste sa-si continue actiunile, deoarece "situatia a fost resetata doar partial". Vai de statul de drept, vai de tara si poporul al caror presedinte se bizuie si da credit doar institutiilor represive! Fara nici o jena, fara nici o retinere, Basescu a prefigurat un nou tip de stat, mai exact revenirea la acel tip de stat totalitar, pentru desfiintarea caruia in decembrie 1989 au murit oameni. Un stat in care electoratul, populatia nu conteaza decat ca o turma muscata si manata de dulaii baciului.

In discursul de o ora, Basescu nu a gasit cuvinte si explicatii pentru cei 7,4 milioane care, la urne, i-au ceut categoric sa plece. Parca nici nu ar fi existat sau ar fi fost o cantitate neglijabila, meritand doar dispret. I-a scapat, totusui, un porumbel din gura. Intre institutiile care "au rezistat" a numit si Institutul de Statistica. Or, acesta tocmai a anuntat oficial ca abia daca mai suntem 19 milioane, asa ca nu avea cum sa se ia in calcul un cvorum de participare de peste 18 milioane, ca nu au votat si pruncii. Dar asta n-a insemnat nimic pentru CCR, iar pentru Basescu, nici atat.

In rest, Basescu a sarit iarasi calul, "uitand" ca si politica externa face parte din Programul Guvernului, aprobat de Parlament, ca are si el atributii in domeniu, dar nu hotaraste de capul lui destinul tarii. Si le-a dictat punct cu punct ambasadorilor ce si cum sa faca, anuntandu-i ca va instala la Cotroceni un sistem de comunicatii directe cu reprezentantii Romaniei, scurtcircuitind Victoria si Aleea Alexandru. Obsedat de razbunare, Basescu va forta mult, tot mai mult atributiile sale constitutionale.

×