x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Băsescu se face luntre şi punte pentru PDL

Băsescu se face luntre şi punte pentru PDL

de Gabriela Antoniu    |    23 Aug 2011   •   21:00

Relaxat, bronzat si costumat, pre­se­dintele Basescu a ales luni seara sa se adreseze poporului de la vila lui Ceausescu din Neptun, TVR fiind prompt in a-i transmite prin­tr-o editie speciala mesajele catre na­tie. Nimic special, nimic crucial. Declaratii mai vechi updatate ca sa nu zica poporul ca presedin­te­­le se repeta. Dar tocmai aici este cheia. Pe langa teoria Statelor Uni­te ale Europei si un amalgam de aur, regionalizare, DNA, sanatate si uninominal, Basescu a folosit de fapt spatiul de emisie ca sa mai dea un ghiont opozitiei pentru ca pu­pi­lul sau de suflet, PDL, sa nu ra­mana repetent la alegerile de la anu’.

Atacul la adresa liderilor Uniunii Social-Liberale, insistenta de a nu desemna un premier din partea USL daca aceasta va obtine 51% la alegerile parlamentare viitoare si catalogarea acestei Uniuni drept un esec nu au avut alt rost decat acela de a-i intimida pe cei care vor sa-si dea votul acestei aliante si de a-i in­colona catre PDL. Altfel, ce rost ar avea sa folosesti pozitia de sef al statului, postul public de televi­zi­u­ne, resedinta oficiala de la Neptun si Constitutia tarii cand mai e mai mult de un an pana la alegeri, iar pe agenda publica se regasesc cu totul alte framantari decat cine va fi premier in 2012?

Raspunsul e simplu. Basescu joaca la intimidare mai ales ca si-a pregatit atent terenul pentru a nu fi banuit de popor de ganduri necurate. Pai, cum sa-l acuzi ca foloseste pozitia de sef al statului si mijloacele de comunicare oficiale pentru a acapara puterea cand deunazi acelasi sef al statului regreta ca isi exercita al doilea mandat. Si cum sa-l acuzi ca face numai ce vrea el cand iti citeaza doct din Sfanta Constitutie, pe articole si alineate, ca el este obligat sa organizeze consultari cu toate partidele parlamentare daca nici unul nu obtine 51% la alegeri pentru desemnarea premierului. Si cum sa-l acuzi ca distruge opozitia, cand, ce-i drept, printr-un joc la doua capete, acelasi Basescu e ingrijorat in direct si la ora de maxima audienta ca PNL va ramane in opozitie si dupa alegerile din 2012? Nu, domnul presedinte e impartial. Dar are un defect: se contrazice singur.

×
Subiecte în articol: editorial