Grea misiune pentru judecatorii CCR, care trebuie sa convinga natiunea ca nu-s niste roboti strict programati, ci in primul rand creiere umane, profesionisti dotati cu capacitatea de a opta si in functie de viata reala, de interesele poporului. Pana la decizia Curtii, insa, Marele Constitutionalist Boc - cel care, dat afara din Palatul Victoria, si-a luat ca amintire o gramada de bibliorafturi continand legi si ordonante promovate de el cu nemiluita, dar respinse de CCR ca neconstitutionale - a comis-o din nou. Acest veritabil aprod Purice al lui Basescu a declarat ritos ca noua Lege a referendumului impune pentru ACEST referendum pragul de participare de 50%+1 din populatia cu drept de vot. Din graba sau deliberat, pro causa, facandu-se musuroi pentru ca voievodul sau sa se poata catara iarasi in saua Romaniei, actualul primar de sub Feleac omite ca o lege, si inca una organica, nu are efect retroactiv, ci pentru viitor, nu opereaza punctual ("ACEST referendum"), ci stabileste un cadru general.
Or, la data declansarii de catre Parlament a procedurii de demitere a presedintelui Basescu, noua Lege a referendumului, promulgata abia apoi de presedintele interimar Antonescu, nu era in vigoare, ci functiona cea veche, care nu cerea intrunirea ciudatului, controversatului si neaplicatului in practica din UE cvorum.
Apropo, sunt de lamurit si neglijenta ori usurinta, daca nu e vorba si de altceva, cu care concitadinul lui Boc, ministrul de interne Ioan Rus, a anuntat o populatie majora de peste 18 milioane, mult peste cea reala, nemiscand un deget spre a determina actualizarea corecta a listelor de alegatori, in care au ramas pana si morti de acum 20 de ani.
Smechereste, reluand teza ridicola si rasuflata a "loviturii de stat", nemaiacceptata nici de cancelariile straine favorabile lui Basescu, ori de oficiali ai CE de culoare "populara" sau de publicatii de peste hotare capacitate si intoxicate de valetii lui Basescu, a sarit la microfon si urmasul lui Boc, Vasile Blaga. El "a multumit romanilor care (la milogeala lui Basescu sau la insistentele aberante ale PDL - n.n.) nu s-au prezentat la vot si au aparat astfel ordinea de drept din Romania". Nimic mai fals, nimic mai jalnic pentru o democratie.
A apara o ordine de drept, a veghea la respectarea principiilor democratice presupune civism, presupune participare activa, prin vot, prin exprimarea clara si angajata a propriei optiuni. In nici un caz si nicaieri in lume a apara democratia si statul de drept nu se traduce prin defetism, prin dezertare, prin ascunderea in casa. Mai suntem oare acelasi popor ai carui tineri si-au dat viata in 1989 spre a se instaura democratia?! Un popor care accepta sa stea pasiv e un popor care accepta ca in locul lui sa decida o oligocratie. Sau un dictator inconjurat de o camarila lacoma si fatarrnica.
Curtea Consdtitutionala a Romaniei se afla in fata unei alternative cu grave si nebanuite implicatii.. Judecatorii au a cantari tinand seama nu doar de litera seaca a legii, ci si de spiritul ei. Au a pune in balanta si vointa a 7,5 milioane de electori, care au cerut ca Basescu sa plece. Daca i-ar ignora in beneficiul unui singurr om, cu multe si grele pacate fata de natiunea pe care a batjocorit-o adesea, ar insemna ca judecatorii Inaltei Curti Constitutionale isi asuma rolul ingrat si neonorant de umili curteni.