Batalia sistemelor de operare s-a incheiat demult. O alta insa e in desfasurare: lupta pentru dominatia pietei de muzica in format digital.
Putina istorie mai intai: puterea de calcul pentru a asculta muzica pe computer exista de cel putin 10 ani. Insa fisierele erau mari - in 1994, cu doua-trei CDROM-uri in format aiff puteai umple hardul unui calculator respectabil. LUCIAN MANDRUTA
Revolutia a inceput la sfarsitul anilor â90 cu compresia muzicii, in special in formatul MP3. Iar rasturnarea a venit o data cu playerele portabile pentru aceste fisiere. Mai precis, in urma cu vreo doi ani, o data cu lansarea primului player de capacitate mare, cu hard-disc incorporat: iPod de la Apple. Acesta a oferit dintr-o data, la vreo 200 de dolari, de zece ori mai mult spatiu de stocare decat cele mai incapatoare playere cu memorie flash.
La inceput, masinaria a prins doar la fanii MacIntosh - iti trebuia acest sistem de operare pentru a transfera muzica din calculator in unitatea portabila. In scurt timp insa, aplicatia iTunes care motorizeaza iPod-urile a primit o versiune de PC. Moment in care vanzarile au decolat. Astazi, Apple are 60% din piata acestor playere, iar profiturile din ultimul an s-au bazat in proportie covarsitoare tocmai pe aceste vanzari. Adaugati la asta o alta idee buna a Apple - magazinul online de muzica, cu vanzari de peste 100 de milioane de cantece deja...
Microsoft insa nu putea sa stea departe: si-a upgradat playerul de media, iar acum a lansat propriul site de muzica, pe portalul MSN Music. Lipseste inca un element din puzzle - playerul propriu-zis, insa Microsoft e destul de rezervata acum cand vine vorba de device-uri fizice, dupa succesul modest pe care l-a avut in ultimii ani cu periferice precum tastaturi sau mouse-i. Nu-i nimic: alte companii s-au inghesuit sa incerce sa doboare iPod-ul de pe soclu, cu playere cu hard-disc pozitionate mai jos ca pret si ca pretentii, evident compatibile cu Windows.
Citește pe Antena3.ro