x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Binele, cand in sfarsit vine

Binele, cand in sfarsit vine

01 Apr 2005   •   00:00


LA TRIBUNAL, un barbat care i-a carpit nevesti-sii cateva palme si e adus in judecata de aceasta se explica: Toata ziua nu vorbea decat de taticu.



Ce bun era taticu, ce destept era taticu. Rezisti un an, rezisti zece, dar eu indur chestia asta, cu taticu, de treizeci. Taticii cu taticii, sotii cu sotii, nu? Imi faceam ca tot omu’ suparat o omleta cu ceapa si hop si ea, ca taticu prajea ceapa separat. N-am mai putut sa indur si i-am dat asa la vreo trei-patru palme. Judecatorul vrea sa stie precis: Trei sau patru? Din felul mohorat in care pune intrebarea, reiese c-ar sti cum devine chestiunea cu taticii nevestelor, fiindca nici la el in familie lucrurile nu stau altfel si ca trei-patru palme e putin. Ca pentru treizeci de ani de sacaiala, un sot comparat in toate cele cu taticu ar avea dreptul la mai multe. Trei-patru pentru el si alte cinci-sase in sarcina bietilor judecatori care din cauza meseriei nu-si pot permite.

CEA MAI CIUDATA INTAMPLARE cu amanti pe care o cunosc. E prima intalnire, doamna accepta in sfarsit sa vina in casa burlacului si, goala fiind, ii spune: "Stai nitel?", cu privirea in tavan, ca si cum ar citi acolo niste instructiuni de ultima ora. Dupa ce afla ce trebuie sa afle, doamna sare ca arsa din pat si se imbraca zicand: "Regret, dar azi e Sfanta Paraschiva si nu se poate". Femeia pleaca si barbatul se uita si el in tavan, la lista sfintilor de ziua carora e voie sau nu e voie. Dar fiindca nu e la fel de evlavios ca femeia, fireste ca nu vede nimic, afara de o pata mare, ramasa de la ploile de anul trecut.

"IATA UN FALS PALLADY de cea mai buna calitate. Aici vedeti un Grigorescu perfect falsificat. Ce ziceti de acest fals Petrascu, nu-i asa ca-i reusit? Dar de splendida mea colectie de Andreesti falsi, ce parere aveti? Ati mai vazut Andreesti atat de bine imitati?" Omul a adunat zeci de picturi contrafacute, iar daca il intrebi: "Chiar nu aveti nici un original?", raspunde condescendent: "Originalele nu dau bine, par false".

IN SINGURA SAPTAMANA in care nu a jucat pe biletul de loterie zilele de nastere, de casatorie, de divort, precum si varstele membrilor familiei, un domn a prins castigul cel mare. Fericit, priveste cifrele puse de el pe bilet la intamplare si cauta sa le dea de rost. Si deoarece cauta, gaseste. 45 e numarul de la bocancii baiatului cel mare, 14 sunt anii scursi de cand s-a pensionat, 8 e varsta motanului, iar pe 26, luna in curs, se implinesc 118 ani de cand Badea Cartan s-a dus la Roma pe jos.

INTR-UN MAGAZIN cu haine la mana a doua, o bucuresteanca se mira ca sacoul pus de ea deoparte cu o zi in urma a disparut. "Era prea dragut ca sa nu-l mai remarce si altcineva", ii spune femeia unei vanzatoare. "Nu-i asta - o lamureste vanzatoarea - , e ca noi trimitem la Buzau tot ce nu se vinde repede". "Si la Buzau se vinde?", se mira femeia. "Ce nu se vinde la Buzau, trimitem in Moldova, la Vaslui", zice vanzatoarea. "Romania e mare".

BINELE, CAND IN SFARSIT VINE, e aproape intotdeauna altul decat cel asteptat. Din care cauza, vine cu crize de recunoastere, care seamana perfect cu crizele de rau. Formele raului ne sunt cunoscute, insa cele ale binelui se insotesc cu o multime de inconveniente. Peste multi din noi se pravale binele altora, iar binele altora se vadeste a fi tot ce-i mai rau.
×
Subiecte în articol: editorial