x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale "Blec fraidei" şi comandamentul de urgenţă

"Blec fraidei" şi comandamentul de urgenţă

de Ana-Maria Păunescu    |    24 Noi 2013   •   14:14

Blec fraidei. Sau feridei. Cum am mai auzit pe la televizor. Se pare că, totuşi, chiar dacă sărăcia-i sărăcie şi banu-i ban, chiar dacă buletinele de ştiri sunt pline de grafice economice îngrijorătoare, există printre noi mulţi care au ceva economii puse deoparte. Aşa că... totul până la Black Friday. Sau Blec Fraidei, dacă ţinem cont de faptul că tot ce contează e cum se aude şi nu cum se scrie, dacă şi un copil ştie să explice, prin cuvinte simple, ce presupune această „sărbătoare” a cumpărăturilor, pronunţând rotund şi curajos cele două cuvinte într-o engleză aproape perfectă.

Încasări record, milioane de lei în conturile marilor magazine de electronice şi electrocasnice. Multe dintre sufrageriile de pe străzile oraşelor noastre s-ar putea lumina, de câteva zile încoace, nu cu lampadare, ci cu tabletele luate la preţ bun, dintr-o înghesuială virtuală sau trăită pe viu, la cozile interminabile de la casele de marcat. Şi românii n-ar fi români dacă nu ar adapta ce aduc de afară. Venirăm cu Black Friday-ul ăsta, doar că la noi nu durează o zi, o vineri, ci o săptămână dacă se poate. Totul, numai ca să aerisim un pic stocurile plictisite de atâta aşteptare. Lăsând ironia la o parte, sigur că e bine ca, din când în când, comercianţii să afişeze preţuri decente, fie şi ascunse sub anunţul ostentativ al marilor reduceri, pentru ca oamenii să poată da pe un produs atât cât merită. Sigur că în lume preţurile o iau razna şi o astfel de „zi neagră” nu face decât să mai echilibreze buzunarele cumpărătorilor, temperând portofelul vânzătorilor. Doar că... riscul e mare, capcana e tare bine gândită: avem, n-avem nevoie, dacă-i un pic mai ieftin, hai să luăm. Ce dacă ne călcăm în picioare, mâine avem aspirator nou! Până la urmă, tot banii ne manipulează, trist şi nedemn, iar după un asemenea Black Friday ideea că am făcut o afacere bună ne va ţine de cald pe timpul iernii care stă să vină.

Apropo! Incredibil, dar adevărat! Au organizat comandament de urgenţă, nu cumva să ne ia ninsorile prin surprindere! S-au adunat, mici şi mari, la o măsuţă plină de pahare cu apă plată, să facă o schemă, să nu fie autorităţile iarăşi acuzate de faptul că au ignorat că în noiembrie sau decembrie s-ar putea să vină viscolul peste oraşe. Mare mi-a fost mirarea când am citit negru pe galben (de breaking news, desigur!): COMANDAMENT DE URGENŢĂ. Aproape că am putea crede că am luat-o pe calea cea bună. Dar să nu ne facem iluzii prea mari. Azi-mâine începe să ningă cu vână, apoi se blochează străzi, bulevarde, drumuri naţionale. Comandamentul de urgenţă abia se va fi risipit, cerneala semnăturilor nu se va fi uscat de tot şi dânşii se vor scuza pentru firavele stângăcii, spunând că ştiau că vine iarna şi că intervenţiile erau pregătite, dar nu pentru azi, ci pentru peste 48 de ore...

Ce să ne mai plângem? Avem comandament de urgenţă, avuserăm şi blec fraidei, zâmbet ne mai trebuie, ca să ne convingem că smartphone-ul ţine de cald pe durata iernii care... dintotdeauna ne ia prin surprindere. Până una-alta, liber la îngrijorare şi la fibrilaţii: anunţară cod galben de ninsori şi viscol!

 

 


×