x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Blejnar, unealtă în războiul lalelelor

Blejnar, unealtă în războiul lalelelor

de Dan Constantin    |    20 Sep 2011   •   21:00

Olanda are flori care au imbolnavit toata umea. Nu de azi, nu de ieri, ci de cand oamenii din patru zari iubesc flo­rile frumoase si sanatoase. Olande­zii au facut cateva lucruri memorabile in istoria lor. Intre ele, si specii de flori care te ametesc cand le privesti si te halucineaza cand le mirosi. La­le­lele lor sunt dorite in toate anotimpurile, bulbii repezinta o marfa importanta de export care castiga premii si atinge recorduri comerciale. Exportul de flori al Olandei se ridica la circa 5,5 miliarde de euro pe an si asigura sute de mii de locuri de munca. Pentru evaluarea sumei, sa retinem ca Romania, care ne place sa credem ca are o agricultura cu un potential puternic de export, reuseste sa trimita in exterior produse din aceasta ramura de 2,75 miliarde de euro. Adica, Olanda are un nivel dublu la exportul de flori fata de tot exportul nostru de produse agricole: cereale, carne, produse lactate, seminte, ulei, soia s.a.m.d.

Florile Olandei nu mai miros frumos de cateva zile in Romania: s-au ofilit si put. Mai mult, au devenit periculoase! Senzorii lui Blejnar din Vama, la ordin de la Bucuresti, au adulmecat un virus mortal ascuns in bulbii lalelelor olandeze. Simturile vame­si­lor s-au dezvoltat brusc dupa ce guvernul de la Haga a decis ca Ro­ma­nia nu poate intra in Schengen. Motivatia olandezilor este legata de nivelul ridicat al coruptiei din institutiile romanesti care ar periclita siguranta cetate­nilor din zona de libera de circulatie europeana. Verdictul Olandei statueaza un esec politic de mari proportii pentru regimul Basescu-Boc. Dupa intrarea in UE, accesul in Schengen a fost singurul obiectiv major pe care trebuia sa-l atinga Romania. Investitii de mi­liarde de euro cheltuite in echipamente de supraveghere a frontierelor, modernizari ale portilor aeriene, organizari in Ministerul de Interne, de Externe si al Justitiei pentru asigurarea conectarii cu institutiile similare din Schengen se dovedesc acum inutile. Esecul era previzibil, dar regimul nu vrea sa si-l asume, nu vrea cu nici un chip sa prezinte cetatenilor contribuabili decontul acestei uriase investitii protejate de secretul de stat. Basescu l-a demis pe Lazaroiu pentru a acoperi cu o perdea de fum intre­gul guvern, dar mai ales ca sa-i protejeze pe Igas, Baconschi si Predoiu, cei care s-au batut cu pumnul in piept ca au indeplinit conditiile de admitere in Schengen. In loc sa-si asume raspunderea pentru dezastrul politic, sa faca un pas inapoi si sa explice populatiei de ce tara este din nou intr-o situatie umilitoare, Basescu l-a pus pe sluga de la ANAF sa dea o copita Olandei. Cauta-i la bulbi! – ordin diversionist dus la in­de­plinire de vamesii si de inspectorii fitosanitari. Ne aparam de molima din florile olandeze, suntem vigilenti sa nu fim otraviti de lalelele toxice, aruncand Romania intr-o situatie mai mult decat ridicola. Regimul Boc-Basescu devine de-a dreptul odios in relatiile cu partene­rii din UE, incercand printr-o manevra grosiera sa declanseze o isterie la ni­vel continental. 'Virusii' din lalele cautati de slujbasii lui Blejnar sunt des­tinati sa amorseze un sindrom is­teric similar cu cel al castravetilor con­taminati din Spania. Gogoasa de acum cateva luni a fost stinsa cu pretul a miliarde de euro pierduti de agricultorii din toata Europa, nu doar din Spania!

Replica la pozitia Olandei este rusinoasa. Cei care au declansat aceasta diversiune – de la scenarist la executant – risca sa puna tara nu doar in afara spatiului Schengen pentru mult timp, ci sa ne excluda din Europa Civilizata.

Degetul care cauta Olanda in partile dorsale trebuie taiat!

×
Subiecte în articol: editorial