Seful statului remarca pe la inceputul anului ca tara a dat si continua sa dea lumii elite in toate domeniile. Motiv pentru care ar trebui sa investim in educatie.
Problema este insa ca dam tuturor elite, mai putin noua. La noi, in Romania, elitele s-au distrus ori s-au depreciat si locul lor a fost luat de conducatori cu origine sanatoasa. Toti aceia care nu stiu sa faca nimic, in niciun domeniu, s-au apucat de politica. Cum sa ne fie bine?!
Conducatorii politici ar trebui sa fie o elita care ofera economicului si socialului concepte si idei. Dar ei se ghideaza visceral dupa tiparul: Noua ce ne iese? Ca urmare a acestui fapt economia romaneasca e dominata de afaceri speculative, lipsesc companiile cu traditie, se observa cum tara nu mai e specializata in niciun domeniu. Asta nu-i opreste insa pe potentati sa se erijeze in elita doar pe seama masinilor de peste 100.000 de euro pe care le sofeaza si a hainelor de firma. Si mai important de observat este ca aceasta 'clasa' care conduce si-i stimulata prin taxe locale e extrem de dificil de inlaturat deoarece a facut masa critica.
Uitandu-ne in jurul nostru - la fostele tari comuniste membre UE - se observa ca mai toti s-au instruit si au investit in educatia copiilor. Nu precum conducatorii romani, cu origine sanatoasa, care nu au nici cea mai mica intentie pentru asa ceva si nu considera util sa o faca nici odraslele lor. Iata de ce am ramas ultimii in topul competitivitatii.
E drept, Traian Basescu nu minte cand spune ca dam lumii elite in toate domeniile. Romania se plaseaza pe locul 12 mondial la exodul de creiere. Cei care refuza sa paraseasca 'jungla' romaneasca si au curajul sa-si manifeste nemultumirea sunt numiti suporteri ai democratiei de macadam, inculti, golani, derbedei, nevrotici sau viermi. Din ce zic politicienii se pare ca au poporul pe care-l merita. Pentru ca din cate stiu eu pestele de la cap se impute. Adica, mai explicit, daca n-ar fi derbedei in politica, ci elite, n-ar fi nici in strada.
Si inca o precizare importanta. Celebrul psiholog francez Gustave Le Bon spunea ca adevaratul progres democratic nu este sa cobori elita la nivelul multimii, ci sa ridici multimea catre elita. Din pacate, in Romania, multimea n-are catre ce sa acceada pentru ca enunturile economice ale conducatorilor politici nu depasesc optica omului obisnuit. De aici rezulta ca doar ei despre ei au impresia ca ar fi carismatici, de fapt, n-au decat tupeu. Pentru a avea carisma le-ar trebui inventivitate si educatie. Dar pe ei nu elitismul i-a adunat, ci rapacitatea si voracitatea, motiv pentru care formatiunile din care fac parte nu-s partide, ci gasti.
Iar cea mai arzatoare chestiune se vede a fi criza prin care trec cei care i-au propulsat si sustinut pe politicienii cu origine sanatoasa din fruntea grupurilor de interese cu sigla de partid. Acolo, in culise, ar trebui sa aiba loc adevarata schimbare.