x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Boc pleacă. Austeritatea rămâne?

Boc pleacă. Austeritatea rămâne?

de Miruna Munteanu    |    06 Feb 2012   •   21:00

Premierul si-a anuntat ieri de­mi­sia. Discursul lui de adio, rostit in fata Guvernului, nu a lamurit mo­ti­vele gestului sau. Explicatia avan­sata de Emil Boc nu are nici o noima: "Am luat aceasta decizie pentru a detensiona situatia po­litica si sociala din tara, dar si pentru a nu pierde ceea ce romanii au cas­tigat cu atata suferinta, si anu­me stabilitatea economica a tarii".

Sa fim seriosi, nu presiunea stra­zii l-a scos pe Boc din Palatul Vic­toria. Prognozele meteo ii mai ofe­reau cel putin cateva saptamani de respiro. Atunci, de ce s-a ho­ta­rat premierul sa demisioneze? Tocmai acum, cand "Romania

s-a insanatosit din punct de vedere economic". Bilantul triumfalist, re­luat la sfarsitul ultimei sedinte de gu­vern, nu prosteste pe nimeni. Nici retorica de tip "maurul si-a fa­cut datoria, maurul poate sa moara".

In realitate, "demisia" premierului a fost hotarata la Co­tro­ceni. Iar semnalele devenisera cla­re inca de la sfarsitul saptamanii tre­cute. Nu, nu criticile unor fruntasi PDL au pecetluit soarta Exe­cu­tivului. Declaratiile acide ale lui Bla­ga, Olteanu sau Preda nu re­pre­zentau vreo noutate si nu in­sem­nau mare lucru. Toata lumea stia ca mandatul primului mi­nistru nu se termina pana nu canta doamna blonda. Cand Elena Udrea a inceput sa vorbeasca despre nevoia de schimbare, Emil Boc si-a dat brusc seama ca il munceste gandul retragerii. In cuvantarea sa de ieri, a reluat aproape cuvant cu cuvant teza enuntata de favorita presedintelui: "E momentul sa lasam locul unui nou Guvern, care sa fie mai po­pular, fiindca nu mai are de luat masuri de austeritate".

Dar, desigur, austeritatea nu se incheie o data cu plecarea lui Emil Boc. Chiar el ne explica mai deunazi ca, in contextul in­ter­na­tio­nal dificil, oricine ar veni la con­du­cerea Romaniei va fi obligat sa perpetueze curba de sacrificiu. Nici macar liderii Opozitiei nu l-au contrazis pe aceasta tema. Atunci, de ce a ales premierul sa-si incheie mandatul cu o noua min­ciuna sfruntata? Doar asa, pentru unitatea stilistica a gu­ver­narii? Sau aceste cuvinte sunt, de fapt, semnalul ca puterea va arunca acum toate resursele statului in lupta electorala? Punand intre paranteze, timp de cateva luni, orice rezerve de prudenta, pentru a-i convinge pe romani ca, in sfar­sit, traiesc bine. A doua ipoteza pare mai plauzibila.

×