Premierul si-a anuntat ieri demisia. Discursul lui de adio, rostit in fata Guvernului, nu a lamurit motivele gestului sau. Explicatia avansata de Emil Boc nu are nici o noima: "Am luat aceasta decizie pentru a detensiona situatia politica si sociala din tara, dar si pentru a nu pierde ceea ce romanii au castigat cu atata suferinta, si anume stabilitatea economica a tarii".
Sa fim seriosi, nu presiunea strazii l-a scos pe Boc din Palatul Victoria. Prognozele meteo ii mai ofereau cel putin cateva saptamani de respiro. Atunci, de ce s-a hotarat premierul sa demisioneze? Tocmai acum, cand "Romania
s-a insanatosit din punct de vedere economic". Bilantul triumfalist, reluat la sfarsitul ultimei sedinte de guvern, nu prosteste pe nimeni. Nici retorica de tip "maurul si-a facut datoria, maurul poate sa moara".
In realitate, "demisia" premierului a fost hotarata la Cotroceni. Iar semnalele devenisera clare inca de la sfarsitul saptamanii trecute. Nu, nu criticile unor fruntasi PDL au pecetluit soarta Executivului. Declaratiile acide ale lui Blaga, Olteanu sau Preda nu reprezentau vreo noutate si nu insemnau mare lucru. Toata lumea stia ca mandatul primului ministru nu se termina pana nu canta doamna blonda. Cand Elena Udrea a inceput sa vorbeasca despre nevoia de schimbare, Emil Boc si-a dat brusc seama ca il munceste gandul retragerii. In cuvantarea sa de ieri, a reluat aproape cuvant cu cuvant teza enuntata de favorita presedintelui: "E momentul sa lasam locul unui nou Guvern, care sa fie mai popular, fiindca nu mai are de luat masuri de austeritate".
Dar, desigur, austeritatea nu se incheie o data cu plecarea lui Emil Boc. Chiar el ne explica mai deunazi ca, in contextul international dificil, oricine ar veni la conducerea Romaniei va fi obligat sa perpetueze curba de sacrificiu. Nici macar liderii Opozitiei nu l-au contrazis pe aceasta tema. Atunci, de ce a ales premierul sa-si incheie mandatul cu o noua minciuna sfruntata? Doar asa, pentru unitatea stilistica a guvernarii? Sau aceste cuvinte sunt, de fapt, semnalul ca puterea va arunca acum toate resursele statului in lupta electorala? Punand intre paranteze, timp de cateva luni, orice rezerve de prudenta, pentru a-i convinge pe romani ca, in sfarsit, traiesc bine. A doua ipoteza pare mai plauzibila.