x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Bogdan a fost îngropat. Nu și dosarul morții sale!

Bogdan a fost îngropat. Nu și dosarul morții sale!

de Serban Cionoff    |    25 Oct 2015   •   18:01

Moartea tânărului subinspector de poliţie Cosmin Bogdan Gigină după ce s-a prăbuşit cu motocicleta într-un crater pe care l-au săpat şi l-au lăsat în părăsire nişte netrebnici care îşi spun lucrători la o firmă de utilităţi publice a devenit unul dintre subiectele fierbinţi ale săptămânii trecute şi, cu siguranţă, vă mai rămâne în atenţia presei şi a opiniei publice. Şi asta nu doar pentru că noi, românii am fi, din fire, nişte necromani, ahtiaţi după morţi, parastase şi alte asemenea evenimente dureroase, cum s-ar putea repezi nişte moralişti de ocazie care amişunează zi de zi, ceas de ceas şi pas cu pas căutând şi inventând motive să ne bată la palmă cu nuiaua.

Păcatul cel mare şi de neiertat care ne pândeşte este ca moartea tânărului agent de poliţie să devină doar un pretext pentru ca feluriţi actanţi politici să ia cu asalt televiziunile şi să ceară capete. Fireşte, pe cel al vicepemierului Gabriel Oprea şi pe cel al premierului Victor Ponta. Adică oamenii de la care era de aşteptat ca imediat după producerii dramei să iasă în faţa noastră şi să spună câteva cuvinte despre ce au de gând autorităţile pe care le conduc pentru elucidarea circumstanţelor morţii lui Bogdan. Nu au făcut-o la momentul potrivit şi de aici s-au declanşat acuze, culpabilizări şi cereri de tăiat capete ale câte unui alt Moţoc. Ceea ce, desigur, nici nu justifică şi nici nu scuză, fervoarea politicianistă cu care anumite voci specializate şi anumiţi postaci cu ziua au confiscat subiectul şi au făcut din moartea lui Cosmin Bogdan Gigină muniţie pentru campaniile lor furibunde.

Cât priveşte răspunsul comunicatorilor Ministerului Afacerilor Interne- dacă răspuns se poate numi aşa ceva?!- acesta, pe lângă faptul că vine foarte târziu, adică după 5 (cinci!) zile de la nenorocire, este scris în clasicul jargon al limbii de lemn. Fireşte, nu m-aş fi aşteptat ca un asemenea text să se constituie într-o elegie sau într-un bocet ministerial, dar, fără a preciza şi de ce apare atât de târziu şi aruncând în joc clişeul ultra-super-hârbuit al cercetărilor pe care le fac organele de justiţie, respectivul comunicat eşuează lamentabil, iar, pe latura credibilităţii publice, este lovit de nulitate. Şi asta în primul rând pentru că- de cam multişor poveste- biet român sireacul s-a învăţat pe propria-i piele ce înseamnă logoreea oficializată care se încheie cu sfatul profund cu moralizator: „să lăsăm justiţia să îşi facă treaba”.

Cu totul ar fi stat lucrurile dacă un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne ar fi fost dat publicităţii chiar în seara accidentului sau cel târziu a doua zi de dimineaţă, urmând ca, pe parcurs, comunicatorii instituţiei să revină cu noi precizări. Dar aşa, venind după aproape o săptămână de la tragica întâmplare şi în maniera în care a fost redactat, el aduce mai degrabă cu un fel de răspuns dat doar „ca să fie acolo şi să nu zică lumea că ne-am făcut că plouă”.

În aceste împrejurări, cred că singurul răspuns demn, civilizat şi de o admirabilă verticalitate morală în legătură cu mersul anchetei şi la ceea ce aşteaptă de la procurori şi apoi de la cei care vor judeca dosarul fiecare om cu frica de Dumnezeu şi cu respect pentru supremaţia legii şi a legalităţii, a fost dat de către mătuşa subinspectorului-erou Cosmin Bogdan Gigină. Răspuns pe care postul Antena 3 l-a prezentat cu toată atenţia şi acurateţea profesională pe care o bine-merită şi pe care îmi permit să îl recomand spre o atentă lectură în special procurorilor care instrumentează dosarul, ca şi tuturor celor care deţin documente edificatoare în acest sens.

Fac această menţiune cu atât mai mult cu cât, după cum am aflat tot din emisiunile postului Antena 3, care citează surse din procuratură, pe undeva pe la nu mai ştiu ce direcţie sau brigadă din sistemului Ministerului Afacerilor Interne, se cam tărăgănează furnizarea către procurori a unor documente absolut trebuitoare anchetei. Nu vreau să fiu cinic, dar mai că îmi vine să spun că nu cred că va trebui să mai treacă încă 5 (cinci) zile- câte au trecut până la publicarea comunicatului presă al MAI- pentru ca respectivele documente să ajungă la procurori.

La ora când apar aceste rânduri subinspectorul de poliţie Cosmin Bogdan Gigină îşi doarme somnul de veci în groapa în care a fost aşezat de familie, de prietenii şi colegii săi. Ceea ce nu însemnă, nicidecum, că şi dosarul morţii sale poate să fie îngropat sub lespezile tărăgănării cinice!
 

×