x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Bomba cu ceas – UMF Tg. Mureş

Bomba cu ceas – UMF Tg. Mureş

de Dan Constantin    |    12 Mar 2012   •   15:43

Ca un facut, de la Targu-Mures apar conflicte locale cu mare impact national. Nu merg in istorie, in martie 1990. Se stie ce cutremur socio-politic au produs confruntarile aproape programate de atunci. Fac acum trimitere la evenimente recente. "Cazul Raed Arafat" a avut ca punct de explozie manifestarea spontana de sustinere aratata de mii de oameni pentru un mare profesionist jignit grosolan de presedintele Basescu. Miile de oameni care au "aprins" sirul de proteste la nivel national la adresa regimului Basescu au facut pe "jignitul national" bagat in sperieti sa retraga public Legea sanatatii de la dezbatere si sa-l repuna pe Raed Arafat in functia de subsecretar de stat. "Cine pleaca: ghici ciuperca ce-i?" – replica batjocoritoare a lui Basescu i-a venit ca un bumerang in freza lipsa. A trebuit sa-i arunce din "balonul puterii" si pe Boc, si pe Udrea, talentata ministreasa.

Acum, regimul Basescu se joaca iar cu focul. A ramas intre dosarele nerezolvate ale fostului Executiv problema "liniei de studii in limba maghiara" la Universitatea de Medicina si Farmacie din Tg. Mures. Presa a scris pe larg despre acest subiect universitar ajuns un punct de negociere intre partidele politice ale Coalitiei de guvernare. UDMR conditioneaza sprijinul pentru Cabinetul Ungureanu de infiintarea unei Facultati in limba maghiara in Tg. Mures. Universitatea, prin noua conducere aleasa legal, respinge o solutie politica, venita de la Minsterul Educatiei. A impune cu forta o decizie de organizare interna contravine Cartei universitare, autonomiei proclamate ca principiu de baza in functionarea invatamantului superior.

Catalin Baba, noul ministru, a luat chifteaua fierbinte din mana lui Funeriu si se va frige rau la gargaloz (gat, la ardeleni) mancand-o nemestecata. L-a amenintat cu demiterea pe noul rector, abia ales, daca nu accepta "solutia" de la Bucuresti. In Capitala, UDMR ameninta ca iese de la guvernare daca nu se face facultate de doctori maghiari la Tg. Mures. Deja presiunile politice si administrative asupra rectorului Constantin Capatoiu sunt infernale. Pentru sedinta de guvern este pregatita o HG care stabileste o solutie administrativa pentru organizarea interna a Universitatii de Medicina. Imixtiune grava intr-o problema locala universitara asumata de Baba, a carui demisie este ceruta deja pe strazile din Tg. Mures.

Studentii si cadrele didactice din Tg. Mures cer in manifestatii de strada blocarea HG, dar dragostea de a avea in Coalitie inca o perioada UDMR pare sa prevaleze chiar interesului mai larg al Executivului. Ce se va intampla in ziua sedintei de guvern? Razvan Mihai Ungureanu a dat un semnal foarte clar acum zece zile la Iasi in favoarea apararii interesului national. Semnificatia sedintei de guvern comune cu guvernul de la Chisinau nu a scapat, si a fost interpretata ca atare, si dur criticata de comunistii din Republica Moldova. Ce se intampla la Tg. Mures, si mai ales ce se va intampla, nu poate fi separat de evaluarea interesului national. Nu pledam pentru un nationalism ingust care sa duca la conflicte greu de stins. Dar cazul de la UMF Tg. Mures poate duce la o inflamare a situatiei. Cine va trage foloasele?

×