x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Bombă la Berceanu!

Bombă la Berceanu!

de Dan Constantin    |    19 Mar 2010   •   00:00

De douăzeci de ani ne lovim peste tot de Berceanu. Când apare vreo criză, ne luminează el despre ce-i vorba. S-a pornit zăpada, apare Berceanu să ne spună să nu ne mişcăm din case. S-a topit zăpada şi (cum altfel?) tot Berceanu, grijuliu, ne avertizează că vom cădea în gropi. Sare trenul de pe şine, evident, aflăm cauzele dezastrului de la... aţi ghicit cine. Mai toate cauzele nenorocirilor din Ministerul numit impropriu al Transporturilor pleacă de la erori umane. Iar personajele vinovate au, de regulă, ceva stricat la cutiuţă. Când a deraiat trenul pe lângă Craiova, Berceanu a aruncat vina pe un ceferist disponibilizat care ar fi plecat cu şina acasă. L-a acuzat de sabotaj şi, în consecinţă, ancheta tehnică a accidentului s-a mutat într-un diagnostic psihia­tric şi dosar de terorism. Problema ministrului priceput în parapsihologie, paranormal şi anormal este că trenurile sar de pe linie într-un număr mai mare decât nebunii care-i ies în cale. Sunt aproape convins că Radu B. are un portofoliu de sonaţi bun de utilizat atunci când televiziunile de ştiri bagă "newsalert". Nebunul de serviciu intră în joc şi este arătat cu degetul: el schimbă macazul cu rea intenţie, el slăbeşte buloanele, el dă foc la vagoane, el rupe osia, el, el, el...

Acest grup numeros, câtă frunză, câtă iarbă, de plecaţi cu capul este specializat şi nu acţionează haotic. În primul rând, nebunii au un program strict. Încep treaba după ora 8:00, aşteptând să-şi înceapă munca (??) şi funcţionarii sta­tului. Ar fi nefiresc să cadă trenul în câmp noaptea, când nu-i nimeni în minister să dea explicaţii despre eveniment. Statistic, aceste accidente se opresc de regulă după ora 16:00, nu prea pătrund în prime-time. Este neplăcut ca la ora de maximă audienţă să apară pe ecrane Radu Berceanu, cu privirea fixă şi în ton liniar să ne predea lecţia nebunului de serviciu. Spuneam de specializări în domeniu. Există psiho­ti­cii repartizaţi căilor ferate, care, i-aţi văzut!, nu trebuie să ştie multă carte. Au nevoie de braţ tare, muşchi, pentru că altfel nu crede nimeni că au putut mişca singuri mecanismele ruginite ale infrastructurii feroviare. Nebunii care "pun bombe în avioane" sau prin aeroporturile (tot) din pa­ro­hia lui  Berceanu trebuie negreşit să aibă acte medicale beton şi să fie obişnuiţi cu tehnica de comunicaţii. Ce bine a căzut alarma cu bombă (falsă) de la Timişoara! Exact când la Iaşi, manifestanţii gălăgioşi acopereau şedinţa de guvern, iar la Bucureşti, marea blocadă a transportatorilor tocmai se amânase în ultima clipă. Berceanu a ieşit în faţă şi, în loc să-şi asume haosul de la Timişoarea, a aruncat pisica în spinarea unui fost director de aeroport. În succesiunea de fapte confuze a incidentului, cel mai dezorientat a fost, cred, ministrul Berceanu. Părea să joace în propriul lui film cu nebuni ieşiţi la ţanc responsabili de diferite dezastre. Cred că în portofoliul dezaxaţilor pus la dispoziţia ministrului, un consilier a trecut din slugărnicie chiar numele lui Berceanu. Asta explică şi privirea năucă şi motivaţiile halucinante oferite de Radu Berceanu atunci când miroase a catastrofă. Drama acestui om pleacă din tinereţe. La 19 ani era maestru al sportului la aeromodele; la 34 de ani devenea maestru al sportului la navomodele. Trecerea de la miniaturi la avioane, trenuri şi vapoare adevărate l-a doborât.

Nu le poate conduce; ministrul trăieşte mental în lumea ascultătoare a machetelor. În lumea reală există o droaie de nebuni care distrug, reclamă, incendiază. Alo! Spitalul 9, vedeţi că aveţi un pacient în faţa Gării de Nord. Susţine că este chiar ministrul transporturilor care stau.

×
Subiecte în articol: editorial