x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Brâncuşi

Brâncuşi

de Carmen Anghel    |    24 Mar 2012   •   21:00
Brâncuşi

“Nu mai avem nici un acces la spiritul Lumii – poate fiindca nici nu il cautam.' “Cand creezi, trebuie sa te confunzi cu Universul si cu elementele...' ­ sunt ganduri ale lui Constantin Brancusi.

Iar el i-a intors pe toti le elementele primordiale ale Universului. Pentru ca, asa cum o declara chiar el, a reusit sa scoata din materie partea sa esentiala ­ spiritul.

Cred ca Brancusi i-a speriat putin pe contemporanii sai. A inceput cu operele clare pentru toata lumea – de exemplu capul un copil, capul unui imparat etc. – el le numea mai tarizu “cojile', si a ajuns sa scoata din materie doar ceea ce conteaza. Intorcandu-se, cumva, la nasterea lumii din oul primordial. Adica, sa redea intr-o singura bucata de piatra, sau de marmura, sau de bronz “ideea', ceea ce altii explicau in mii de tomuri de filosofii.

I-a speriat, i-a uimit, i-a “incatusat': “Cei care vor scrie despre Brancusi, peste ani si peste veacuri, nu vor fi departe de aceste randuri, pe care i le inchin: in afara de Shakespeare si Beethoven, mai exista un dumnezeu; acesta este romanul Constantin Brancusi', spunea scriitorul american James Thomas Farrel.

Iar Lucian Blaga “Brancusi? Cea mai nalta ridicare in spatiul mioritic!'

×