Dupa “ invadarea “ Ucrainei si anexarea Crimeei, constructia europeana nu numai ca a inceput sa “scartie”, dar voit parca, se indreptat si spre o criza existentiala. Cine are interes pentru asemenea situatie ? Raspunsul dupa o anumita perioada a inceput sa se intrevada. Liderii important ai Uniunii Europene si-au adus aminte, dupa intrarea Rusiei pe scena politica internationala,ca sunt necesare unele modificari care sa le intareasca pozitia in Uniune.In esenta , aceste miscari au inceputa sa clarifice intenti mai vechi, prin care separarea centrului de periferie a inceput sa devina o realitate . Cetatenii europeni au privit cu neintelegere si cu o anumita impotrivire nonsalanta Germaniei de a invita 800.000 de refugiati pe teritoriu german, fara o lucida evaluare a posibilelor efecte asupra Europei. In marsul lor spre Vest, acesti amarati aI sortii, au bulversat tot ce le-a iesit in cale pornind de la frontiere si teritorii care au devenit zone de tranzit guvernate de haos.
Dupa al doilea val de extindere , in UE s-a creat o situatie speciala privind forta de munca din noile tari devenite membre si mult dorita “ libera circulatie” Mii de oameni din tarile sarace ale Uniunii s-au deplasat catre cele bogate in cautarea unui loc de munca.Acesta a fost primul moment care a descumpanit UE.A ramas “bajbaiala “ acelui timp care avea sa se transforme astazi, cu ocazia valurilor de refugiati din Orientul Mijlociu , in neputinta .Ce nu s-a clarificat de la inceput a fost statutul de imigrant economic , politic , terorist etc. care a devenit incet “stindardul “ nationalistilor ,extremistilor si al altor “ fauritori de noua ordine sociala “ care au inceput sa conteste tot ce exista.Cel mai elocvent model de disputa se lega de pretentiile Marii Britanii privind apartenenta la UE si o eventuala iesire din Uniune .
In urma cu cateva luni in urma, premierul David Cameron transmitea mesaje liderilor celorlalte tari membre UE pentru a explica logica solicitarilor britanice.Toate aceste eforturi s-au “ concretizat” intr-un compromis propus de presedintele Consiliului European, Donald Tusk , liderului britanc , zilele trecute , dar care dupa opinia expertilor, nu a convins pe nimeni.
Unul din punctele care a suscitat ingrijorarea in tari precum,Ungaria , Cheia, Polonia si Slovacia este cel legat de intentiile Marii Britanii de a priva de beneficii sociale de pana la 4 ani , muncitorii europeni aflati la munca in aceasta tara.Pentru depasirea impasului, la Bruxelles, s-a ajuns la ideia folosirii unei “ frane de urgenta “ in cazul unui aflux “ de o magnitudine exceptionala “. Cat si pe ce perioada ramane de negociat.Problema subventionarii muncitorilor intra- europeni pe teritoriul britanic este extrem de delicata, fiind privita cu atentie de toate statele membre iar pentru a da o nota si de mai multa gravitate, Comisia Europeana recunoaste ca situatii exceptionale care justifica utilizarea “ franei de urgenta “ , exista astazi in Regatul Unit.
Un lucru ramane cert, nici Londra nici celelalte capitale europene nu gandesc la ideia iesirii din UE . De peste ocean, presedintele Obama exprima (intr-o convorbire telefonica cu David Cameron) sustinerea americana ca “ Marea Britanie puternica sa ramana intr-o Uniune Europeana putenica “ .Da, aceasta ar fi bine pentru unitatea si forta Europei iar presedintele american are date suficiente pentru a vedea, in caz contrar ,urmari deloc favorabile, continentului. Summitul din 18-19 februarie va raspunde , fara indoiala, framantarilor actuale dar si dorintei pentru linistea atat de necesara Europei.